Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Novinky ze světa zákazů EU - skokani volští a želvy nádherné

Tohle je prostě totálně pesimistický pohled, kdy si vyberu jen to špatné a na základě toho odsoudím vše ostatní. Já naopak vidím obrovský kus dobře odvedené práce, kterou dělá AOPK nebo hromada dalších sdružení i jednotlivců nebo i soukromých firem typu NaturaServis.
Nevybral jsem si jen to špatné, jen si stačí občas něco přečíst o výsledcích práce, jako bylo třeba to, co jsem zmiňoval a které jde napříč bezobratlými a obratlovci. Dobře polovina takových akcí je taková, jak jsem psal výše. Sdružením, jednotlivcům (? - já jsem jako jednotlivec neprošel zrovna přes AOPK, přestože jsem nechtěl být ani grantožrout, ani jsem po nikom nic víc nechtěl vyjma umožnění povolení a kde jsem byl poslán do háje, že jsem fyzická osoba, takže smol pachol), ani Vámi zmíněné firmě nic nevytýkám a neříkám, že je všechno špatně. Osobně neznám.


Na jednou stranu dáváte za příklad, že kdysi stačilo vypsat výši vyplácené odměny a povolení k lovu nějakého druhu a nebyl problém daný druh vyhubit.
Ano, mluvím o tom, že v minulosti nebylo problém přivést žádný druh na okraj vyhubení a dnes je problém poradit si s černou zvěří, vypuštěnými minky a mývaly. S ekobyznysem nemá tahle poznámka nic společného:-)
Kolik Vy pamatujete podvodníků, co nabízeli za jestřábí zobáky nebo vydří lebky něco jiného nevím, já ani jednoho.

I v současnosti jsou známé úspěšné (a i docela levné) eradikační (alias vyhlazovací, ale nesmí se tomu tak říkat) programy třeba na skokany volské z mnoha míst, kde byli původně vysazeni na chov (v Kanadě, Británii i Francii). Čili pokud by se doopravdy chtělo, tak i ty scripty/mývaly atd. není problém z volné přírody značně eliminovat.
V tom případě nevím, proč se tak neděje. V případě script je to obecná parodie, neohrožují totiž žádné naše bahenky a neohrožují je vpodstatě na valné většině území, pokud vůbec někde. Jako chovateli bahenek mi navíc přijde směšná úvaha o tom, že trachemysky bahenky vytlačují vlivem své agrese. Já mám ze svého chovu naprosto opačnou zkušenost, možná i proto s ní nesouhlasím, protože znám jak od sebe, tak od jiných chovatelů případy tak dominantních bahenek, které obtěžují a naopak vpodstatě vytlačují dvakrát tak velké želvy a to nejen vlastního druhu. Máte-li jiné zkušenosti, sem s nimi

Proto já naopak vnímám ten EU seznam a pravidla pro jeho prosazování jako poměrné mírné řešení, jehož cílem je ty druhy omezit ideálně přirozeným "vymřením", než přímou fyzickou likvidací, proti níž by se okamžitě zvedla daleko větší vlna nevole (byť by šlo jen o fyzickou likvidaci těch vypuštěných zvířat, nemyslím tím v chovech)
Osobně nevnímám velký rozdíl mezi tím, dát v chovu vyhynout populaci nějakého druhu (navíc s nesmyslným oduvodněním, že někde někdo si myslí, že údajně škodí) a nechat dožít jednotlivé kusy v izolaci, aby nedej Bože nenaplnili rozmnožením svůj účel a řekněme usmrcením. Z hlediska chovatele, který pro své chovance dělá maximum a jemuž je docílení odchovu satisfakcí za péči a v podstatě ideální napodobení podmínek jako v přírodě, je chov zvířat po jednom s představou toho, že se čeká, až doběhnou jejich dny, dost zvláštní. Mě to prostě odporuje myšlence toho, proč se člověku říká chovatel a ne petkař nebo držitel. Mě neukojí představa jednotlivě chovaného kusu, které má jméno, říkám si, že mě má rádo, protože za mnou leze kvůli žrádlu a má se prostě fajn, protože tam má barevné kamínky. Ano, má to jedinou výhodu, že pokud se vymaníme z EU, tak tahle zvířata obdrží amnestii a všechno bude jako dřív. Jinak pro představu - někteří němečtí chovatelé začali elegansky už před pár lety pojmenovávat jako South Texas (namísto elegans, kam tato forma tak jak tak patří), aby se vyhli problémům právě s eleganskami. Mluvíte o tom, že nechápete stesky o pranýřování a extrémnosti řešení, ale asi neznáte celou podstatu věci. Kupříkladu exotáři si tohle líbit nedali a tam, kde hrozilo zabavování a likvidace druhů, které stály desetitisíce (ne pro vzácnost, ale protože se jednalo o mutace), se tak nestalo. V celém seznamu není ani jeden původně uvažovaný druh. Když si na netu dáte trochu práce, zjistíte, komu tu ten ekobyznys co dává.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na aktuality