Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka v garáži

Ahoj,
Využívám toho, že se rozjela (držím palce) hadí Poradna, abych se podělil s dnešním zážitkem:
Nakládám auto k cestě na chatu a vidím, že se něco hnulo mezi šutry (oblázky vyceděné z písku), co mám v garáži na zemi. Nejprve jsem myslel, že je to žížala, ale byla to malinkatá užovka, s krásnými žlutými měsíčky za ušima. Byla velká jak ta žížala, asi 5-7 centimetů, tenčí než cigareta. Bohužel, nezdařilo se mi jí ulovit, abych jí vyfotil - zmizela venku v trávě. Kde se tam mohla vzít? Bydlím téměř v Praze, nejbližší řeka je cca 7 Km, les taky tak. Široké okolí je spíš suché. Když tam byla takováto malinkatá užovka, někde poblíž musí být její máma, dospělá.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
IMHO (jez.) tam nějaká voda v okolí být musí - třeba jen tůňka u souseda na zahradě. Tahle zvířátka…
Kurt 17.09.2006 21:04
Kurt
Kurte, podle toho jak ji Rce popsal šlo jistě o Natrix natrix, Užovku obojkovou, která je u nás doce…
Georgij Gadjukin 18.09.2006 06:32
Georgij Gadjukin
Při představě, že Rce žije v polopoušti, jsem se snažil nalézti pro toho tvora alespoň nějakou obživ…
Kurt 18.09.2006 07:51
Kurt
Gadjukine, promin, ze se navazim, ale ze i ty budes psat Uzovka s velkym U na zacatku bych necekal :…
VH 19.09.2006 07:30
VH
Zdar, možná v tom mám zmatek, ale měl jsem za to, že se jedná o nějakou formu jména, proto to první…
Georgij Gadjukin 19.09.2006 07:42
Georgij Gadjukin
Vzdyt pisi, ze je to burt :), ale tenhle nesvar se rozmaha cim dal tim vic :) No, kunky obecne jsou… poslední
VH 19.09.2006 12:51
VH

IMHO (jez.) tam nějaká voda v okolí být musí - třeba jen tůňka u souseda na zahradě. Tahle zvířátka vodu potřebují k živobytí stejně, jako my. Co se týká potravy, jsou to většinou drobní hlodavci - předpokládám, že nějaké pole za domem by být mohlo, ne?

Kurte, podle toho jak ji Rce popsal šlo jistě o Natrix natrix, Užovku obojkovou, která je u nás docela hojná. Na vodě je závisla, ale zrovna tento had se specializuje na lov obojživelníků, převážně žab. Ovšem, nepohrdne ani rybou. Vzhledem k tomu, že potravu polyká zaživa (neumí zabíjet) mohl by pro ni lov hlodavců být fatální. Byť to literatura nevylučuje. Mláďata potom převážně pulce a čerstvě metamorfované žáby
Když jsem viděl jak u tchýně na zahradě v leknínovém jezírku se vesele, rok co rok množí Ropucha zelená Bufo viridis (kterou má Užovka obojková docela ráda) i přesto, že nejbližší přirozená voda je cca 5 km vzdušnou čarou, nepřekvapuje mne výskyt obojkovky v lokalitě kterou Rce popisuje.

Gadjukine, promin, ze se navazim, ale ze i ty budes psat Uzovka s velkym U na zacatku bych necekal :)

Jinak k te zofce - staci jim opravdu hodne malo - ale, podminkou je, ze se k tomu hodne malu musi nejak dostat. Jak pises, mas v okoli pole - to je temer zaruka, ze tam bude ropucha zelena. U. obojkove zerou vsechny obojzivelniky, vcetne techhle jeduli. Staci s epo nich kouknout v noci venku - nejlepe po desti,a el neni podminkou. Ja bydlim uprostred jihomoravskych poli (takze BRUTUS) a Natrixka je tu take a Bufinku tri ***. Mejte se. VH

Zdar, možná v tom mám zmatek, ale měl jsem za to, že se jedná o nějakou formu jména, proto to první písmeno velké. ale to je buřt :-)

k té užovce a její potravě. Kdysi (tak rok 1984-5) jsem je zkoušel krmit kuňkou obecnou Bombina bombina i kuňkou žlutobřichou Bombina variegata, kterých u nás (předhůří Nízkého Jeseníku) bylo v té době nepočítaně a bez jediného úspěchu. I po poměrně dlouhé hladovce užovky nebyly ochotny přijímat tyhle žáby. Skokany a obě vyskytující se u nás bufiny žraly bez problémů a rády. Čolky a rosničky jsem nikdy nezkoušel.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru