Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pochlubte se - želvy

Myslím, že pokud chceš odlišit ty tři, zatím rozlišované formy, tak se musíš spolehnout na info původních majítelů odkud jsou. Mrk jsem teď na článek Hans J. Bidmona o Geochelone elegans a podle něj vypadají výše zmíněné rozlišovací znaky jinak.

„West Indian form“ – vyskytuje se v jižním Pakistánu a na západě Indie. Želvy z tohoto území jsou větší, dosahují délky 30-35 cm a mají tmavší vybarvení krunýře.

Bidmon je popisuje jako největší z forem, některé rekorně údajně 7 až 10 kilo, dospělci světlají a mají být žlutější než Srí Lanka form. Žluté proužky mají být více ohnuté než u jiných. (orig. more curved)

„South Indian form“ – vyskytuje se v jižní a východní Indii. Želvy jsou menší 20-25 cm a vzor jejich krunýře je velice kontrastní.

Bidmon píše že jsou menší 20-25 cm, samice kolem 2,5 kg ale uvádí že jsou nejtmavší z forem s tenkými krémově žlutými proužky

Sri Lanka form“ – žijí skoro na celé Srí Lance. Želvy jsou vzhledem hodně podobné želvám z jižní Indie, jen jsou větší 30-38 cm a mají žluté znaky na krunýři ještě výraznější než želvy z jihu Indie.

Bidmon uvádí že jsou poměrně velké, samice kolem 3 kg, mají široké, rovné, světle žluté proužky na tmavém karapaxu, takže jsou výrazně kontrastní.

Také uvádí, že je další, zatím nezahrnutá forma z Bangladéše a možná zakrslá forma dosahující v dospělosti v 11-13 cm.

Takže v něčem ty popisy sedí, v něčem se liší. Dále pokud se vezme obrovská oblast rozšíření a variabilita jedinců, tak si myslím, že pokud člověk nezná lokalitu původu, zpětně již je neurčí.

Ještě pro doplnění:

I ty platynoty sou skoro stejne, jake sou rozdily mezi G.platynota a elegans? Dik.

No a Geochelone platynota, neboli česky želva barmská je větší, dražší a je na seznamu mezi 25 nejohroženějšími druhy. U nás ji má jen p.Strnad a prodává mláďata z importu za 20 000kč a to je dost levný, na Západě frčí roční mláďata od 1200 euro!

Dodal bych, že rozlišení je nejmarkantnější na plastronu, kde platynota nemá proužky, ale pouze tmavé trojúhelníky na každém štítku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny