Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hroznýš královský

Ano, ano, žádná radost. Budete se muset se svým hadem teď trochu víc zabývat. Opatřete si zahnutý tupý háček nebo párátko, kterým ty největší potvory musíte opatrně vyšťourat zejména ze spodní čelisti a kolem oka. Nebojte se, záhyb kolem oka je dost hluboký a jeho opatrné projetí tupým předmětem nebude způsobovat vašemu zvířeti bolest, zato ale budete zděšeni, kolik jich tam najdete. U mně se počítali na desítky! Je třeba se jich zbavit co nejdřív, protože stále kladou vajíčka.

1% Arpalitem lze postříkat celé zvíře, na aplikaci na spodní čelist a oči je nejlepší nastříkat si jej na prst a potřít. Vyhněte se potíráním jen přímému kontaktu s nozdrami a rty. Po ošetření oka doporučuji zatřít antibiotickým Framykoinem, který brání infekci a další parazité se v něm udusí. Arpalit nechte klidně na zvířeti a neoplachujte. Pokud byste jej později (tak po dvou dnech) chtěli oplachovat, použijte veterinární šampon proti parazitům Orthosan, který necháte alespoň půl hodiny působit. Hroznýš bude trochu schlíplý, ale neublíží mu.

Stejně tak je třeba Arpalitem vystříkat i celé terárium, zejména spáry a návazné škvíry. Z těchto důvodů nedoporučuji nikdy v teráriu členěnou zadní stěnu, umělé skály a další vymyšlenosti.

Špatná zpráva ale je, že pokud parazity vidíte, existují po teráriu už stovky mikroskopických vajíček, které už stihli naklást a to i na hada. Nejpozději do čtrnácti dnů až třech týdnů po kompletní likvidaci (která vám bude trvat několik dnů každodenního boje) se vylíhne nová generace, takže musíte být ve střehu a opět likvidovat!

Dokud se ale nezbavíte parazitů zcela, tj. žádný výskyt po dobu alespoň 6 týdnů, nedávejte žádný podklad, do kterého by mohli klást vajíčka. Důležité je přetnout generační cyklus. Vykliďte celé dno, vypusťte bazének, dejte jen malou misku s vodou a nechte zvíře na čistém bílém papíře - ideální jsou takové ty papírové utěrky do kuchyně. Na něm je dobře uvidíte, kteří odpadnou, ihned je tam nehtem (stejně jako klíště) rozmačkněte a každý druhý den max. podklad měňte. Přeji hodně úspěchu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny