Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Thanatoza (popř. akineze):

Máte někdo nějakou zkušenost z thanatozou (akinezou) u druhu: Lampropeltis triangulum hondurensis?Mám mládě z vlastního odchovu, které se chová takto nějak divně.Ze začátku reaguje na dotek vždy škubnutím a náznaky útoků bez otevření tlamy, později začíná i kousat a nakonec upadá do stavu, kdy vypadá jakoby uhynulo.Když ho nechám na pokoji, po nějaké době ožije.Jinak perfektně žere a je to bezproblémový jedinec.Předem díky za odpověďi.

Předmět Autor Datum
S korálovkama bohužel zkušenosti nemám, ale zažil jsem hodně věrohodnou thanatozu či co to bylo u ml…
Georgij Gadjukin 22.11.2006 20:24
Georgij Gadjukin
Jak koukám,tak tahle thanatoza se dá očekávat i u plazů, u kterých to není údáváno jako obvyklé chov… poslední
Vladěk 23.11.2006 09:20
Vladěk

S korálovkama bohužel zkušenosti nemám, ale zažil jsem hodně věrohodnou thanatozu či co to bylo u mláďat C. cerastes. V krabici byly čtyři, a během cesty K.Vary - Brno dvě upadly do stavu, že nechybělo moc a skončily v chladničce, kde by počkali na pitvu. Dokonce nereagovaly ani na braní do ruky. Než ale došlo k vybalení bagáže, obě mláďata opět ožila, dokonce myslím, že žijí dodnes (stalo se v roce 1998-1999). Tento jejich mrtvolný stav trval cca 3 hodiny.

Jak koukám,tak tahle thanatoza se dá očekávat i u plazů, u kterých to není údáváno jako obvyklé chování.Tímhle chováním jsou známé třeba Heterodoni, nebo naše Natrix natrix.Ale u Cerastesek? Já jsem cerastesky ( dva páry ) choval od mláďat do věku 6-ti let, a tuhle zkušenost jsem u nich nezaznamenal.Ono, je to asi jako u mne v současnosti s onou hondurensiskou.Za dobu co je chovám, mi rukama prošlo více zvířat tohoto druhu, ale tuhle reakci sleduji jen u tohoto jedince.A ikdyž jsem dosud měl, nějakou představu o tomto chování, věrohodnost jakým způsobem to předvádí toto zvíře je až neuvěřitelná.Když jsem to uviděl poprvé, měla asi štěstí, že jsem ji hned nepohřbil. Dle všech těchto zkušeností, možná by jsme byli překvapeni který všechny druhy plazů můžou mít tento způsob pasivní obrany ve škále obraného repertuáru.Možná by jsme byli hodně překvapení.Ta zvířata ho prostě jen nepoužívají.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru