Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Může mít morče nádor?

Chtěla bych se zeptat dřív než pudu na veterinu, jestli může mít morče nádor. Moje morče má totiž takovou tvrdou docela velkou bouly mezi jedním okem a uchem. Ta boule je i vidět a jestli je to nádor chtěla bych vědět jak dlouho s ním může žít. Předem dík za odpověd.

Předmět Autor Datum
Odpoved zvireciho laika: nador (at uz maligni ci benigni) muze mit kazdy zivy tvor (u savcu s vetsim…
mif 02.12.2006 18:14
mif
moje morče má výrůstky v obou tříslech a já nevím co to je. nejsem si ani jistá jestli je to samice.…
lucka 29.12.2006 13:02
lucka
Výrůstky v tříslech jsou mléčné žlázy. Mají je samičky i samečci, kluci přeci taky mají prsa :D
Xamali 20.03.2011 09:40
Xamali
Ahoj moje morče má taky nádor a tak jsme jeli na veterinu a tam jsme ji museli nechat než jí to vyop…
Šárka 23.02.2007 18:49
Šárka
Morče může mít nádor, ovšem daleko pravděpodobnější je tzv. absces, což je u morčat vcelku časté one…
Xamali 20.03.2011 09:44
Xamali
Si myslím, že už je pozdě, běžet na veterinu.
ficek 20.03.2011 10:54
ficek
po 5 letech asi dost pozdě :-D
Aurifer 20.03.2011 10:58
Aurifer
moje morčátko má asi nádor měla velkou bouli v ní něco celé to bylo tvrdé pak to prasklo asi to sněd…
nádor 23.11.2012 14:13
nádor
Překvapivě - jít s tím k veterináři. Aby se pro jistotu podíval, vyčistil to, případně určil, jestli…
Y Draig Goch 23.11.2012 14:54
Y Draig Goch
Znám veterináře, který radí majitelům morčat a křečků, aby nemocné zvíře raději zkrmili a pořídili s…
Petr60zelv 23.11.2012 16:12
Petr60zelv
Však jo, ale dle zadání soudím, že majitel/ka zvířete by asi s tímhle řešením moc nesouhlasila... :-…
Y Draig Goch 23.11.2012 17:22
Y Draig Goch
Tak k takovým je lepší s křečkem nebo morčetem (potkanem atd) vůbec nechodit. Ono je to sice samozře… poslední
Aurifer 23.11.2012 19:49
Aurifer
pokud to byla tvrdá boule, která praskla a teď to krvácí, tak to byl pravděpodobně absces. Což je oh…
Aurifer 23.11.2012 19:43
Aurifer

Odpoved zvireciho laika: nador (at uz maligni ci benigni) muze mit kazdy zivy tvor (u savcu s vetsim percentualnim zastoupenim). Vyvolava-li novotvar fyziologicke zmeny organismu, jedna se s nejvetsi pravdepodobnosti o nador maligni (zhoubny) a takovy jedinec je bez cytostatik (a vetsinou i s nimi ;-)) odsouzen k setkani se svym stvoritelem. Benigni nadory jsou naprosto bezne (v te ci one forme je ma osmdesat procent lidske populace), odstranitelne chirurgicky (mnohdy se neodstranuji vubec, jen lezi-li v blizkosti zivotne dulezitych organu). Navstiv se svou cunkou veterinare - dozvis se vic...

Ahoj moje morče má taky nádor a tak jsme jeli na veterinu a tam jsme ji museli nechat než jí to vyoperovali.Pak když jsme si pro ni přijeli tak byla oblbnutá práškama a byla znehybněná nemohla se bránit!Pak 1hod spala když se probrala tak chtěla vstát ,ale bnyla úpořád oblbnutá tima práškama co jí tam dali na uspání.V pondělí máme jít na stehy co má pod krkem jak jí to zašili tak jsem zvědavá!!!!!!!!

moje morčátko má asi nádor měla velkou bouli v ní něco celé to bylo tvrdé pak to prasklo asi to snědla protože kusy nikde nebyli ted je to opravdu no.. není na to dobrý pohled.. krvácí jí to ale už na začátku rodiče říkali že na veterinu něni potřeba tak se jdu sem zeptat co s tím.. ??

Překvapivě - jít s tím k veterináři. Aby se pro jistotu podíval, vyčistil to, případně určil, jestli je v ráně nějaký zánět a ten eventuálně léčil. Samozřejmě, můžete ránu ošetřit i v domácích podmínkách, ale vzhledem k tomu že neznám povahu ani rozsah rány, nebudu se pouštět do spekulací co na to dát. Obecně - vyčistit desinfekcí, vysušit, zasypat zásypem nebo lehce zatřít mastí (Framykoin, heřmánková mast), držet morče v maximální čistotě, zabránit mu v tom, aby si ránu drbalo.
Pořízením si zvířete za něj přebíráte zodpovědnost. Je na vás zcela závislé, bude žít dobře nebo špatně podle vaší vůle.
Přeju vám šikovného doktora a ať se morče brzy uzdraví.

Tak k takovým je lepší s křečkem nebo morčetem (potkanem atd) vůbec nechodit. Ono je to sice samozřejmě levnější, ale ti lidé obvykle mají k tomu zvířeti mj. nějaký citový vztah. Takže se jich podobné doporučení jednak může dost dotknout, a jednak je zbytečné zvíře utrácet kvůli abscesu.

pokud to byla tvrdá boule, která praskla a teď to krvácí, tak to byl pravděpodobně absces. Což je ohraničené ložisko zánětu ve vazivovém pouzdře. To tvrdé byl hnis, takže po uzrání a prasknutí si to morče zřejmě vylízalo. Obvykle se to celé ložisko vyřízne a rána se sešije. Ale pokud už to samovolně prasklo, tak ránu je potřeba akorát vyčistit a vydesinfikovat, což se bude možná muset párkrát zopáknout. Pozor- rozhodně ničím nemazat ani nezasypávat :!: Je to celkem banalita, ale jak už bylo psáno- ošetření je lepší nechat na veterináři, který rozumí drobným savcům.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru