Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Substrát

Tak tady musím trochu oponovat :-D Můj názor je takovej, že s tím nebezpečím ucpání střev je to právě naopak. Dřevěné štěpky jsou nebezpečnější a to hlavně u velkých hadů, kteří jsou schopni štěpky spolu s kořistí pozřít. Had nedokáže dřevo strávit a pak může dojít k onomu zneprůchodnění střev. Proto když už chovatel tento podklad pod hada má, při krmení dává pozor aby had s kořistí nepozřel i nějakou tuto štěpku a viděl jsem i případ kdy je chovatel během toho kdy had polykal kořist, pinzetou odstraňoval.
Naopak Lignocel je v tomto ohledu o poznání bezpečnější a nikdy jsem neviděl ani jsem to nějak nepochopil, že lignocel "chuchvalcovatí" ::) je pravda, že sem tam se v něm objeví jakési vlákno, ale to se dá jednoduše odsrtanit a nehledě na to že to není dřevo a i při pozření v pohodě projde trávicim traktem ;-)

Hadi v přírodě také nemají kořist na novinách.
Ano to je jistě pravda, ale argumenty tohoto typu, asi žádného chovatele neuklidní, protože každej chovatel ví, že maj hadi v přírodě docela těžkej život a toho by chtěl asi každý svého chovance ušetřit ;-)
Navíc je docela vysoké procento mortality hadů ve volné přírodě (nemoci, predátoři atd.), a třeba jen zlomek mláďat se dožije dospelosti a ani dospělej jedinec nemá vyhráno.

Ale abych se vrátil k tomu substrátu, za sebe bych doporučil Lignocel ,dle mého se s ním dá pohodlně regulavat vlhkost a co se týče udržování hygieny tak tam je bezkonkurenční.
Ale uznávam, že to je věc názoru a osobních zkušeností :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny