Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vipera xanthina

Osobní zkušenost s xanthinama nemám ale dovolím si ocitovat info z knížky D.Hegnera - Jedovatí hadi v přírodě a v teráriích, :

Areál: Západní a střední Turecko a některé ostrovy při západním pobřeží Turecka.

Popis: Svrchní zbarvení je šedé, světle hnědé nebo žlutavé, s oválnými skvrnami, které se často prolínají do klikatého vzoru. Počet těchto skvrn je 22-41 a jsou tmavě hnědé, stejně jako vzor na hlavě. Za okem jsou tmavé proužky. Ve středu těla je 21-25 řad kýlnatých dorzálií. Velikost je 70-100 cm, max. 120 cm.

Poddruhy: V.x.xanthina, u níž lze morfologicky odlišit tzv."severní" a "jižní" populace, které se od sebe poněkud odlišují stavbou těla, ale nemají statut samostatných poddruhů, obývá většinu areálu druhu. V.x.albizona byla popsaná v roce 1990 z turecké provincie Sivas a V.x.bulgardaghica (popsána o 5 let dříve) je z jihotureckého pohoří Bulgar-Dagh.

Biologie: Obývá kamenité lokality s hustou vegetací, často blízko vody. V horách se vyskytuje do výšek 1.700 m.n.m., výjimečně až 2.500 m.n.m. Loví zejména hlodavce,méně ptáky. Samice rodí v červenci až srpnu 10-20 mláďat, velkých okolo 20 cm.

Další info:

http://www.gifte.de/Gifttiere/vipera_xanthina.htm - německy

http://herpetologia.waw.pl/herpetologia/gady/weze/g atunki/Vipera%20xanthina.htm - polsky

http://www.herp.it/indexjs.htm?SpeciesPages/ViperXa nth.htm - a tady nějaké fotky pro potěšení oka:-)

Každopádně si dej pozor, pokud si je hodláš pořídit, jejich jed je docela silný;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny