Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejvodnější substrát

Ahoj všem.

Po několikaletém zkoušení různých podkladů, jsem dospěla k závěru, že přeci jen nejlepším substrátem je lignocel, nebo rašelina.

Vyzkoušela jsem:

noviny, papírové utěrky: neestetické, špatně udržovatelná vlhkost (je-li třeba), v případě znečistění jsem musela většinou měnit podklad v celém teráriu a tím hady docela dost vyrušovat. Had se dle mého názoru v takovém prostředí necítí dobře. Používám je nadále jen v karanténích nádržích, či pod narozená a velmi mladá háďata.

Kůra (jedlová, borovicová od fy ZOOMED): výkaly zde jsou lehce přehlédnutelné, případná moč proteče až na dno (sklo) terária. Jinak ale taková jedlová kůra je na pohled opravdu moc pěkná a krásně voní.

Štěpky a hobliny: to samé, jako u kůry. Bez vůně :)) ...

Piliny: raději jsem ani nezkoušela.

Lignocel, rašelina: snadno se udržuje vlhkost v místě, kde potřebujete. Výkaly a moč nejsou tak lehce přehlédnutelné a jsou snadno odstranitelné. Navíc moč neproteče až na dno terária. Ovšem jak u lignocelu, tak u rašeliny mi vadí větší prašnost a v případě svlékání hada to, že se nějakému čas od času dostane kousek lignocelu, či rašeliny do tlamky. Ale stále je lignocelový, či rašelinový podklad nejsnadnější na údržbu.

Upozorňuji ovšem, že chovám: p.regius, e.c.cenchria, a.dumerili, b.c.i., ch.viridis a všechny, samozřejmě mimo krajt zelených, krmím mimo terárium. A zcela všechny navíc pouze usmrcenou "kořistí". Krajty zelené krmím pomocí peánu, ostatní ve velkých plastových boxech.

V mém chovu, kde mám zatím 33 exemplářů potřebuji, aby vše bylo přehledné, snadno kontrolovatelné a alespoň trošku estetické. Výkaly, aby byly snadno viditelné a daly se téměř okamžitě odstranit.

Včera jsem zde četla, že někdo používá kůru, pod kterou má lignocel a ten tak zabrání protečení moči až na sklo (dno). To je zajímavé řešení a možná by stálo za vyzkoušení.

Je to těžké a vyhledání toho nejlepšího substrátu, je asi nemožné ...

Předmět Autor Datum
S oblibou používám rašelinu buď čistou, případně v kombinaci s pískem nebo lesní hrabankou. Taky suc…
Georgij Gadjukin 29.03.2007 07:53
Georgij Gadjukin
Taktiež rašelina, prípadne rašelina s pieskom, môžem vrelo doporučiť. Noviny len do karanténnych a l… poslední
ado 29.03.2007 08:23
ado

S oblibou používám rašelinu buď čistou, případně v kombinaci s pískem nebo lesní hrabankou. Taky suché listí není špatné. Vše (kromě čisté rašeliny) upečeno v troubě. Chovám na tom převážně zmije a celkem bez problémů. Substrát v tlamě při krmení většinou vyřeší had sám. :puff:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru