Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prouzek na krunyri

No tak to si rozumíme alespoň v pojmech :), nicméně myslím si, že se to nedá takto obecně říci.
Pokud bychom to vztáhli na obilniny vs divoce rostoucí traviny ( což samo o sobě jsou rozsahem težko porovnávatelné skupiny)
Tak traviny mají určitě více vlákniny, určitě méně sacharidů, tuků podle mě obě skupiny mají zanedbatelné pidi množství, dusíkatých látek ( bílkoviny, aminokyseliny) mají podle mě více obilniny. Minerální látky (Na, Ca, P, K, atd. záleží jak na skladbě půdy tak se výrazně liší druh od druhu takže tam se bude porovnávát težko), podobně i vitamíny.
Ještě na studiích na zemědělské škole jsme měli príma program na skladbu krmných dávek, který obsahoval databázi velkého množství krmiv od pícnin, přes krmné polní plodiny až po minerální doplňky a ke každé položce krmiva bylo uvedeno průměrné % množství stravitelných dusíkatých látek, celkový počet dus. látek, sacharidů, jednoduchých cukrů, tuků, vlákniny i jednotlivých minerálů. Už tenkrát jsme se učili, že důležitější než celkový obsah těhto látek je obsah stravitelných látek, které organismus dokáže využít ( a to se liší druh od druhu např. rozdíl prase / kráva byl v některých případech docela solidní :-D ), ale to je spíš na odlehčení.

Osobně si myslím, že traviny jsou pro želvy obecně výrazně vhodnější krmivo, právě přirozeným poměrem stravitelných látek a vlákniny než obilniny a kromě občasného přikrmování např z důvodu nižší dostupnosti vhodnějšího krmení, nevidím důvod obiloviny zkrmovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny