Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Boa optimální teploty...

Tak takovej argument..."instinktivně"... neberu ::) Instinktivně se chová možná při lovu, ale tyhle záležitosti jsou hodně o tom co mu vyhovuje :i:

Jelikož je pro mě chov těhle úchvatnejch tvorů o něco víc než jen záliba věnuji proto spoustu času pozorováním nálad (ano ač se to možná někomu bude zdát absurdní i had má své nálady), potřebám a chování svých hadů. To znamená, že mě mý hadi nezajímají jen tehdy je-li čas je nakrmit nebo jim vykydat terárko.

Když jsem začínal s chovem a zbíral jsem informace, zjistil jsem, že se informace o optimálních podmínkách pro chov konkrétně boa constrictor značně různí a upřímně řečeno jsem z toho byl tak trochu dželen. A to o to víc, že každej své informace a doporučení vydával za ty jediné správné, což mě trochu mátlo.

Šel jsem tedy svou vlastní cestou a musim se pochlubit, že se mi to na 100% osvěčilo.
Spočívá to v tom, že jsem zvolil dle dostupných informací střední cestu (jako příklad uvedu: někde jsem četl, že optimální teploty jsou přes den 24 - 27°C a někde jinde 27-29°C já jsem tedy zvolil pro začátek teplotu přes den 26 - 28°C)
A časem a jsem mírně upravoval teploty až jsem došel k tomu co konkrétně mýmu hroznýši vyhovuje. Pro zjednodušení to znamená, že se had nesnaží zahrabat do substrátu kde hladá ochlazení, nechová se podrážděně, neleze do míst kde se třeba celej rok neobjeví atd atd. Až jsem to zařídil tak, že had má v terárku celkem hodně teplotních zón kde se teploty přes den pohybují od 25 do 33°C a noční od 22 do 24°C.

A jelikož má hrozna k dispozici tento výběr myslím, že je zcela legitimní, že zde mohu bez obav prohlásit, že prferuje denní teplotu cca 27°C s možností vlízt na kámen kde je cca 33°C a noční teplotu cca 24°C. Dokonce ho ani nenapadne v noci vlézt do zóny kolem bazénu kde má 22°C.

Prostě tohle je pro mě ten jediný a směrodatný argument co vyhovuje hadovi a nějaký všeobecně zažitý klišé typu: "je to tak a tak a ne jinak" ty jdou mimo mě.
Jako důkaz toho že jsem se vydal správnou cestou je to, že moji hadi perfektně prospívají. Neměl jsem nikdy problém s přímáním potravy. Nikdy jsem neměl problém se svlekem. Nemám ani páru o tom co je zvracení už jednou pozřené kořisti. Nikdy jsme nezastonali atd atd. atd. Tohle je pro mě osobně ten nejpádnější důkaz toho, že to asi dělám správně a to i navzdory, že jsem se vydal trochu jinak než kážou odborné přírůčky.

Chtěl bych taky upozornit na to, že to co jsem tady napsal nikomu nenutim a nevýdávam to za to jediné a správné řešení...to ani náhodou.
Jen chci aby bylo jasné, že mě osobně se to osvěčilo a byl bych tedy blázen kdybych na tom něco měnil :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny