Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem inkubator

Dobry den, prosim o radu, 20.08 mi moje zelva HERMANI, ktera zije se samcem (oba asi pet let) snesla vajicka, ktera dukladne zahrabala ve venkovnim vybehu, neco ohledne odchovu jsem jiz studovala, shanim tedy inkubator, vlastni se bojim vyrobit a jestli vadi, ze jsou stale v zemi? Mockrat Vam vsem dekuji, hezky den

Předmět Autor Datum
Nevím, zda mohu doporučit tuto fy. nemám s ní žádnou zkušenost ale jednoduchost provedení a cena ( c…
KHor 21.07.2007 11:15
KHor
nejsem odborník na želvy... Zajímalo by mne, jak by snůška dopadla, kdyby zůstala v zemi. Vylíhla by…
Georgij Gadjukin 21.07.2007 12:54
Georgij Gadjukin
Je to velice málo pravděpodobné. Průměrná inkubační teplota je u nás nižší a hlavně krátká, takže em… poslední
KHor 21.07.2007 14:08
KHor

Nevím, zda mohu doporučit tuto fy. nemám s ní žádnou zkušenost ale jednoduchost provedení a cena ( cca 2000), mě připadají příznivé. http://www.teraechis.cz/_private/Inkubatory%20TERAE CHIS.htm . Jediné co mě vadí je akvarijní topítko, lepší je použít podle mého topný kabel, ale to je věc názoru. Vajíčkům nevadí to že jsou stále v zemi, teda alespoň v tomto počasí. Při vyndavání je třeba dát pozor. Označit si ještě v hnízdě měkkou tužkou vršek vejce a hlavně nepřevracet. Umístěte vejce do inkubátoru ve stejné poloze. I při manipulaci dejte pozor aby se vejce nepřevrátila a vyvarujte se i otřesů. Předpokládám, že provoz inkubátoru bude dostatečně popsán od výrobce, takže jen k teplotám. Nastavte si 31°C, vlhkost by se měla pohybovat okolo 90%, vejce umístěte např. do misky se suchým pískem nebo vermikulitem (písek je v tomto případě lepší, lépe fixuje vejce a nenasákne vzdušnou vlhkostí). Nezahrabávat, položit na povrch a mírně zatlačit aby byla vejce fixována a za cca 52-70 dní se můžete těšit na takováto mrňata viz. mladá Testuda. Stojí to za trochu námahy, to sama uvidíte. Tak to je myslím vše, takže zbývá popřát mnoho úspěchů.

nejsem odborník na želvy...
Zajímalo by mne, jak by snůška dopadla, kdyby zůstala v zemi. Vylíhla by se mláďata v našich podmínkách nebo ne? Asi nikdo nebude chtít takto experimentovat, že jo, ale fakt by mne to zajímalo. Už jen ve vztahu k měnícímu se počasí, které si v posledních dnes tím mediterrálním moc nezadá.

Je to velice málo pravděpodobné. Průměrná inkubační teplota je u nás nižší a hlavně krátká, takže embrya se vyvíjejí pomaleji a nestihnou se dovyvinout. Na druhou stranu, má-li želva možnost naklást vejce např. do kompostu, nebo do pařeniště, a oni si umí vybrat, tak je to velice pravděpodobné. Osobní zkušenost nemám, ale slyšel jsem minimálně o dvou případech kdy se mláďata z ničeho nic objevila na zahradě. Vždy se jednalo o necílenou akci, na které neměl majitel žádný podíl ani zájem. Mě osobně se stalo následující. Vykopával jsem starý pařez a jak se tak rýpu okolo tak jsem našel zapomenutou snůšku od marginát. Vejce jsem dal do inkubátoru a po měsíci se vylíhla mláďata, je tedy jasné, že se v zemi musela vyvíjet minimálně měsíc, spíš déle. No ale myslím, že na to, až nám budou v našem podnebí lézt želvičky rovnou ze země si musíme ještě počkat. Kdo ví jak takové přirozené líhnutí vypadá, jistě mě dá za pravdu, že je na co koukat. Je neuvěřitelné jak takový měkký 4cemtimetrový prcek dokáže prokutat tvrdou nezřídka kamenitou zem, navíc ještě občas prorostlou kořínky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru