Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem A zase to - zadržení snůšky u hada.

Samice Lampropeltis alterna mi letos po jarním odpáření a normální oplozené snůšce, po cca dalších dvou měsících opět viditelně zabřezla.Tentokrát už bez páření. Pohmatem jsem už cca před třema týdny nahmatal minimálně 6-7 vajec. Po ekdysi cca před týdnem jsem ji připravil kladiště s vlhkým rašeliníkem. Tam si včera zalezla, a dnes už je opět venku. V rašeliníku jsem ráno našel jen jedno vykladené vejce. Přes den jsem ji proto zvýšil teplotu až na 32°C. Což dosud nezabralo. Jak dlouho mám čekat, než mám začít něco konat? Co by jste mi doporučili? Na případné vymasírování si myslím, že je to mnoho vajec. Zbývá určitě alespoň 5 kusů. Jak dlohý čas mám samici dát na seberealizaci, popř. za jak dlouhou dobu by se měl aplikovat Oxytocin? Vyřeší něco užití samotného kalcia? Předem díky, za každou radu která pomůže.
PS: Popř., alespoň upřimně projevenou soustrast :.(.

Předmět Autor Datum
Zdravím. Tak došlo asi k nejhoršímu. Včera jsem navštívil veterináře, a dle jeho rad a pod jeho dohl…
Vladěk 02.08.2007 08:20
Vladěk
I když tady v tomto konkrétním, před časem založeném vláknu jsem se nějaké konkrétní rady ,,co dál"… poslední
Vladěk 15.11.2007 09:08
Vladěk

Zdravím. Tak došlo asi k nejhoršímu. Včera jsem navštívil veterináře, a dle jeho rad a pod jeho dohledem byl aplikován Oxytocin (v dávce 4 m.j./kg). Samice mi pak během večera vytlačila dvě vejce. Dnes ráno ( 1.8.2007 ) jsem v ní zjistil jedno poslední. Při pokusu o vymasírování, ruplo a z vejcovodu mi vyšel už jen obal (obsah vejce vytekl z větší části do vejcovodu). Mám pocit, že se jednalo o neoplozené vejce. Dle vašich rad a zkušeností - poradte co teď s tím: Bude následovat infekce vejcovodu, i když se potvrdí fakt, že vejce bylo opravdu neoplozené? Měl bych nechat dát preventivně ATB? Má samice šanci na přežití, máte s tímto někdo nějakou zkušenost?Předem díky.

I když tady v tomto konkrétním, před časem založeném vláknu jsem se nějaké konkrétní rady ,,co dál" - nedočkal, myslím si že bude dobré pro ostatní chovatele když sem dopíšu jak to se samicí nakonec dopadlo:
Ačkoli jsem byl upozorňován několika chovately (osobně, nebo na stránkách jiné teraristické poradny), že zmíněná samice má mizerný vyhlídky na přežití, dopadlo nakonec vše perfektně:
Žádná ATB jsem nakonec nedal. Zvíře jsem umístil dočasně do hygienicky čisté nádrže. Jen na noviny. A protože odmítala poravu, v rozmezí jednoho měsíce jsem ji dvakrát nakrmil násilně. Samice se pak svlékla, a po svleku si už sama vzala myš. Od té doby žere perfektně. Takže, žádná infekce vejcovodu atd. (jak mi věštili někteří chovatelé budoucnost této samice) se NEKONALA. Je ještě otázkou, jestli nebudou nějaké zdravotní problémy s oním vejcovodem v budoucnu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru