Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva na zádech

Dnes se nám stala nepříjemná věc - celý den jsme byli pryč a když jsme se večer vrátili našla jsem želvičku v misce s vodou obrácenou na záda. Naštěstí se neutopila a doufám, že to přežije. Měla kolem sebe spoustu trusu, tak jsem ji opláchla vlažnou vodou a pak si sama zalezla do úkrytu. Slyšela jsem, že poloha na zádech je pro želvu velmi nebezpečná - snad se jí mohou nějak zamotat vnitřnosti. Chci se zeptat co se vlastně stane, když želva zůstane ne zádech dlouho. Nevím jak zabránit tomu, aby se to neopakovalo. Kámen, ze kterého občas spadne na záda jí z terária vyndávám, když jdeme pryč. Kolem misky nemá nic z čeho by mohla spadnout - zřejmě se snažila šplhat na skleněnou stěnu terária (misku má v rohu). Terárium má podle mě dostatečně veliké (asi 80 na 40 cm), takže to asi nedělá proto, že by měla málo prostoru. Docela mě to vyděsilo...

Předmět Autor Datum
To je právě jedno z nebezpečí mističek s vodou. Hrana misky představuje překážku jejíž zdolání, zvlá… nový
KHor 31.07.2007 09:36
KHor
Díky za odpověď, mističku jsem se rozhodla dát do terárka proto, že takto si tam želvička vleze kdyk… poslední
Ikvéčko 31.07.2007 17:39
Ikvéčko

To je právě jedno z nebezpečí mističek s vodou. Hrana misky představuje překážku jejíž zdolání, zvláště u malých želv, představuje riziko havárky. Překocená želvička nemá šanci na hladkém dně misky se ničeho zachytit a tudíž se sama nepřevrátí. Nemám sice vyzkoušeno jak dlouho želva na zádech vydrží, ale jsem přesvědčen, že dlouho. Jediné velké nebezpečí tkví v tom, že není mobilní, nemůže si vyhledat optimální teplotu a když se taková havárka stane na slunci nebo pod žárovkou může překvapivě rychle dojít k přehřátí.
Jseš-li přesvědčena o tom, že želva musí mít misku s vodou, dbej na to aby byla miska v poměru k želvě vhodná (myslím tím okraje)a dej doprostřed misky větší kámen a pár drobnějších na dno. Želva si potom sama poradí.

Díky za odpověď, mističku jsem se rozhodla dát do terárka proto, že takto si tam želvička vleze kdykoliv má potřebu se vykoupat (a opravdu to dělá několikrát za den) nebo se jen napije přes okraj. Kdežto když jsem ji koupala mimo terárko, tak v době kdy jsem se pro koupání rozhodla já, tak želva většinou nejevila zájem a z vody hned prchala. Tak mi přišlo lepší nechat to na ní. Misku má podle mě přiměřenou - je to mělká keramická miska pod květináč, určitě se nepřevrátila kvůli přelézání okraje, ten hravě zvládá. Pod žárovkou ji také nemá, takže přehřátí nehrozí. Zkusím jí tam dát nějaký ten kámen a uvidíme. Ještě jednou díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru