Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem smrtelné případy uštknutí v Evropě

Zdravím,

jistá osůbka jménem Mario Schweiger momentálně shání informace o smrtelných případech uštknutí v Evropě, současné výsledky viz snakebite.html.
Z Česka zatím podle všeho nemá žádné informace.
Osobně si mlhavě vzpomínám z televize na smrtelný případ odněkud z Mostecka někdy před cca 3-4 roky, bohužel jsem o něm nenašel žádné informace na Internetu, takže ani nevím jestli nešlo jen o nějakou novinářskou kachnu. Vzhledem k tomu, že se zde pohybuje pár lidí z tohoto regionu a nejbližšího okolí, předpokládám, že by někdo mohl mít bližší ověřené informace, které nedolehly až k nám na Ostravsko.
Pokud tedy někdo máte bližší informace, zkuste kontaktovat Maria (e-mail má na svých stránkách, česky určitě neumí :-)), případně pokud neumíte anglicky (nebo německy, to já také ne) tak to hoďte sem nebo na můj e-mail a já to přeložím a pošlu mu to.
Myslím, že by i tímto doplněním Máriovy tabulky bylo docela zajímavé se nakonec dobrat, jak je to ve "skutečnosti" se smrtelnými případy uštknutí v Evropě.

Petr

Předmět Autor Datum
smrtelný případ odněkud z Mostecka někdy před cca 3-4 roky bylo to někdy v květnu roku 2000 a byl t…
Georgij Gadjukin 02.08.2007 06:29
Georgij Gadjukin
Jaj, ta latasteika mě taky mohla hned napadnout :-(
navay 02.08.2007 10:57
navay
Jaj, ta latasteika mě taky mohla hned napadnout Taky mě nenapadla. Vzpoměl jsem si, až jsem ten mai… poslední
Georgij Gadjukin 02.08.2007 11:08
Georgij Gadjukin

smrtelný případ odněkud z Mostecka někdy před cca 3-4 roky

bylo to někdy v květnu roku 2000 a byl to docela silně medializovaný případ. Podle některých bylo na vině prošlé sérum :-), podle jiných (a prý ve skutečnosti) byl onen uštknutý silný alergik a navíc pod parou. Našel jsem záznam z kroniky města Litvínova. Cituji v nezměněné podobě.

Uštknutí zmijí

Dne 11. 5. na Křižatkách přímo mezi domy k uštkla muže černá zmije. K nešťastné události došlo při shodě několika náhod, které měly v průběhu za následek smrt postiženého muže.Muž byl uštknut při vlastní neopatrnosti,při
sáhnutí na hada holou rukou. Byl ihned dopraven rychlou záchrannou službou do mostecké nemocnice,kde byl neprodleně ošetřen. Bohužel sérum proti hadímu uštknutí bylo již 14 dní prošlé, bylo přesto aplikováno. Následujícího dne bylo muži dáno čerstvé sérum, dodané letecky z Francie.V případě tohoto uštknutí se u muže spojila nečekaná reakce organizmu, která je dle názoru lékařů vyjímečná.Po čtrnácti dnech pobytu v nemocnici muž zemřel.
Uvedená událost byla popsána v televizi,v tisku, s kritickými komentáři chybějícího sera proti hadímu uštknutí. Vyjadřoval se k tomu také český ministr zdravotnictví. Články o případu byly také v Deníku Mostecka z 15.5., viz první, třetí a sedmou stranu. DM jsme dali v příloze kompletní, viz č. 2000 / V / VI / 2 .
Případy uštknutí zmijí se stávají ojediněle, v ČR byly hlášeny letos dva, v litvínovské osadě Křižatky a dále v Litoměřicích. Kronikář Litvínova,který vykonával činnou službu lesního hospodáře Státních lesů, si pamatuje případ uštknutí zmijí dřevorubce, který šel do práce úvozovou cestou,nechtě podráždil zmiji a byl jí kousnut do ramene. Po desítky let Státní lesy měly povinně na polesích sérum proti hadímu uštknutí, aby bylo možno je aplikovat neprodleně. Také lesní personál byl patřičně vyškolen, nepamatujeme ale, že by se podobný případ ha-
dího uštknutí dřevorubce nebo personálu opakoval.
Letos díky velkému teplu a suchu se zmije objevují tam kde dříve nebyly. Pokud je lidé nedráždí, neútočí na ně. Zmije je chráněný živočich. Lesní, který na straně 7.DM
vyfotografován se zmijí, málem byl potrestán odborem ŽP okresu Most a bezprostředně musel chyceného hada vrátit přírodě. Zmije se živí teplokrevnými živočichy, myšmi, hraboši atp., kteří na zalesněných kulturách způsobí při letošním počasí značné škody.

//edit: už jsem mu to napsal

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru