Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem topné kabely

Měla bych otázečku, pročítala jsem, že do terárií pro suchozemské želvy se nedoporučují topné kameny vzhledem k tomu, že nemají dobrý vliv na ledviny. Jaký máte názor na topné kabely do terárií? Nebo se mám spolehnout jen na teplo z lampičky?

Předmět Autor Datum
V první řadě je potřeba specifikovat, o jaké želvy vám jde. Soudím, že o evropská testuda, takže top… nový
nikolas 09.08.2007 19:31
nikolas
Moc děkuji za odpověď. nový
Jindra 09.08.2007 20:10
Jindra
K odpovědi Nikolase není co dodat;-) nový
KHor 10.08.2007 09:17
KHor
Není těch 40 -45 st. pod lampou moc? Já jsem vždy slyšela kolem 35 a přes 40 že by to přelézat neměl… nový
Ikvéčko 10.08.2007 19:00
Ikvéčko
Myslím, že je to stále v normě. Já sice preferuji 35-40°C, ale to zas není až tak dramatický rozdíl,… poslední
KHor 10.08.2007 19:32
KHor

V první řadě je potřeba specifikovat, o jaké želvy vám jde. Soudím, že o evropská testuda, takže topné kameny ani topné kabely v žádném případě (pokud je nechováte ve studeném sklepě). Jinak těmto želvám stačí běžné pokojové (a v létě ještě lépe venkovní) teploty, s možností výrazného lokálního prohřátí během dne.
Pro chov těchto želv není nijak vhodné ani terárium - spíše nízké "akvárium" - tedy terárium bez stropního zákrytu.
Lampička - to je kapitola sama pro sebe, ideální je výbojka, která sice bezvadně hřeje a většina značek produkuje i dost UV, ale bohužel vám želvy v teráriu upeče, proto tedy to "akvárium".
Trvalé teplo odspodu vám nedoporučuji zejména pro možnost velmi rychlé dehydratace mladých želv s často fatálními následky. Želvičky se vám sice budou pěkně držet nad topným kabelem, ale nijak výrazně jim neprospějete, v nejlepším případě je jen zhýčkáte, nemluvě o pyramidování krunýře. Naopak - v noci by se měly ochladit a provlhčit si krunýř, aby přirůstaly pokud možno hladce.
Dejte si do terária dva teploměry - ten pod tepelným zdrojem by měl ukazovat cca. 40 - 45 stupňů (pak se na lampičku můžete spolehnout). Teplota v opačném a vlhkém rohu by naopak neměla výrazně překračovat pokojovou teplotu. A pokud jako zdroj tepla používáte lampičku, vedle ní dejte ještě jednu s kompaktní UV zářivkou, a to co nejníže nad želvy.
Zdravím

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru