Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvička naráží do stěn akvárka

Dobrý den,
chtěla jsem poprosit o radu. Mám želvičku Testudo Hermani samičku, asi 5 roků starou. Asi měsíc už naráží téměř každý den (několik hodin denně) do stěn akvárka, už mám rozbitý a olámaný zobák. Nepomůže ani když jí vypneme světlo nebo zakryjeme sklo, aby neviděla ven. Byli jsme i na veterině, ale neporadili nic. Do teď nic takového nedělala. Akvárko má 100x65 cm, svítíme žárovkou a má zářivku reptiglo 8. Když ji pustíme na podlahu tak běhá po celém bytě, bez problému.
Podmínky chovu má pořád stejné, jen jsme změnili podestýlku.
Do února jsme ji chovali na kukuřičné drti, ale přestala žrát a začala špatně chodit, tak jsme byli na veterinární klinice v Brně. Tam prošla rentgenem, spoustou vyšetření a zjistili že je plná kukuřičné drti. Nechali si ji tam, několik dní ji "pročišťovali" a poradili změnu - karton a na něj seno. Jinak říkali že žádné problémy nemá a že je dobře živená a pěkně rostlá.
Má někdo podobné zkušenosti? Co máme udělat, aby byla spokojená a neubližovala si?
Díky moc za každou radu.
Lucka T.

Předmět Autor Datum
Tak to se jí zřejmě něco nelíbí. V pěti letech by už měla mít rozum:-). Být tebou pročtu si zde přís… nový
KHor 23.08.2007 13:16
KHor
Díky moc za odpověď. Pročetla jsem si snad všechny příspěvky ohledně substrátu a překvapilo mě, jak… poslední
Lucka T. 24.08.2007 12:48
Lucka T.

Tak to se jí zřejmě něco nelíbí. V pěti letech by už měla mít rozum:-). Být tebou pročtu si zde příspěvky ohledně substrátu, teplot atd. Pokud je tvá želva pět let stará a samička, je docela dobře možné, že se snaží najít vhodné místo ke kladení vajec. Samičky bývají hodně nervózní. Pokud to ale dělá již celý měsíc, pravděpodobné to moc není.

Díky moc za odpověď. Pročetla jsem si snad všechny příspěvky ohledně substrátu a překvapilo mě, jak všichni doporučují velkou vlhkost. Nám na vet klinice v Brně doporučili jako podestýlku karton a na to trochu sena, že oni je tak taky chovají, ale v tom případě se jedná o hodně, hodně suchý chov. Máme misku s vodou, ale to podle příspěvků vlhkost moc neřeší. Ale předtím ta kukuřičná drť taky nebyla zrovna vlhká (když byla tak plesnivěla). Snad jsme želvičku nějak nepoškodili. Zkusím nejdřív dát do akvárka nějaké drny (hlínu s trávou), třeba se to želvičce zalíbí. A určitě si koupím vlhkoměr. Klást vejce si myslím nechce, ještě jsme ji nezimovali. Bojím se že bysme jí nezajistili správné podmínky, bydlíme v paneláku. Ale veterinář říkal že to nevadí když nezimuje (jiný než z kliniky).
Díky moc Lucka T.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru