Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím poraďte

Prosím poraďte,máme několik let samostatně chovaný páreček testudo horsfieldi(stáří cca 12let).Na jaře jsme si pořídili půlroční mládě testudo hermanni.Dosud byla mladá želva chovaná zvlášť,ale vybudovali jsme nové terárium o rozměrech cca 120x50cm s tím,že budou všechny společně.(Letní výběh měly také společný a nebyl žádný problém),ale při vložení želv do terária začala samice t.hors. na mladou hermanku dorážet a kousla ji do krunýře,až má krvavý šrám.Okamžitě jsme mladou umístili jinam,ale zajímalo by mě jestli je to klasické chování a musí být chovány zvlášť a jestli je to rozdílem stáří nebo druhem.Děkuji moc za pomoc.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mám dotaz, je možné, že když dám do teraria želvičce prst, aby si k němu přičichla, tak mě do něj ko…
zizala 24.09.2007 17:23
zizala
Je to možné, je to dokonce normální. Ona si tímto způsobem ověřuje jestli náhodou nejseš k jídlu Ne…
KHor 24.09.2007 17:41
KHor
Tak s tím nesouhlasím, že ji to přejde. Naše největší samice je přímo přeborník na ucvaknuté prsty.…
Salicornia 24.09.2007 20:21
Salicornia
Šmarjá Luboši s čím jí máš zkříženou? Nemá na sobě pruhy?:-D Já tam zapoměl napsat "možná"
KHor 24.09.2007 21:09
KHor
Kurňa, no jo. ::) Je žlutočerně pruhovaná. Páni jo, a já k ní pouštěl naše děti... poslední
Salicornia 24.09.2007 22:35
Salicornia

Mám dotaz, je možné, že když dám do teraria želvičce prst, aby si k němu přičichla, tak mě do něj kousne? Zatím jí je jen rok a je dost malá, tak to moc nebolí. Skusil jsem to už asi 5krát a je to pořád stejné. Myslel jsem, že to párkrát skusí a nechá toho, ale není to tak. Děkuji za radu.

Je to možné, je to dokonce normální. Ona si tímto způsobem ověřuje jestli náhodou nejseš k jídlu
Ne vážně, je to způsob jak si želvy získávají informace o svém okolí. Zrakem, čichem a chutí. Časem zjistí, že z tvého prstu nic dobrého nezíská tak toho nechá. Takovéto ochutnávací kousnutí
nic není, ale počkej, až tě "ochutná" velkej dospělej sameček to je jiný kafe.:.( Pokud jdeš do výběhu v pantoflích a vezme tě za malíček, když to nečekáš, tak máš pocit, že tě přejel vlak.

Tak s tím nesouhlasím, že ji to přejde. Naše největší samice je přímo přeborník na ucvaknuté prsty. Kvůli prstu dokáže vyvinout takovou rychlost, že jen ten, co to čeká, stačí uhnout (ale často ani ten ne!). Někdy je ta vůně masa pro želvy lákavější a někdy zase ne. Třeba po snůškách na maso prděly, teď ale žížala vede nad pampeliškou (buřt nad rohlíkem) ;-) Vždycky mně zamrazí, když si vzpomenu na příhodu čtyřleté želvy a mojí ženy, která ji kdysi před mnoha lety pozorovala v leže na koberci. Nakonec z té rychlosti usnula zrovna ve chvíli, kdy se želva jala zrychlit a ochutnat její nos. Tehdy to dopadlo dobře, ale dneska by ji stejná želva chirurgicky odebrala nos i s vočima :-D.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru