Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Parazitologie

Při mikroskpickém rozboru u vodních želv jsem objevil kromě "běžné havěti" zajímavé útvary.
1) Vejčitý útvar velikost +- 5 μm světle hnědé barvy, vyplněný tmavými, výraznými tělísky. Tělísek je asi 100, jsou velmi pravidelně poskládané uvnitř útvaru a vzájemně se nedotýkají, tvar mají zpravidla čtverec nebo obdélník popř, 3-úhelník. Domnívám se, že by se mohlo jednat o Entamoeba sp. ve formě magna. ???
2) Útvary 3-úhelníkové tvaru velikosti +- 1μm na jedné straně možná otevřené. Čtyři tyto útvary byly spojené "stonkem" ( nebo bičíkem) a nápadně toto uspořádání připomínalo květenství lučního zvonku se čtyřmi květy. Tady netuším.

Jedná se o importované želvy a rozbor byl proveden ze vzorku " špinavé vody" (homogení trus nebyl k dispozici) a není 100% jisté zda se jednalo o trus.
Želvy jsou 4 dny léčeny entizolem v dávce 100mg/kg/den +- 20%. Přesto se zde vyskytují dosud živé améby. Na jakou hranici lze dávky zvýšit?

Předmět Autor Datum
A ještě, může Entamoeba sp.? ve formě magna porazitovat i na pokožce? Pokud ano jaká je léčba?
Hugo 11.09.2007 11:02
Hugo
Ahoj Hugo. Velikoste Tebou popisovane utvary sice vicemene sedi, nicmene entameby (a zvlast ty zelvi…
JaBula 12.09.2007 08:43
JaBula
Moc děkuji za odezvu, jedná se o dovezené C. dentata jejich zdrav. stav odpovídá importu tj. drobné…
Hugo 12.09.2007 10:59
Hugo
Kozni problemy mohou mit pricinu leckde (pijavice - uz odpadle, monogenea, plisne, kvasinky, bakteri…
JaBula 12.09.2007 20:28
JaBula
OK, zkusím je šimrat na ocásku ;-) Ty motolice se z trusu nepoznají zrovna na 100% nebo ano?
Hugo 13.09.2007 07:37
Hugo
Poznaji. Bud tam vajicka jsou nebo ne. Lepsi je na ne pouzit specialni koncentracni metody, protoze…
JaBula 13.09.2007 08:59
JaBula
Aha::), slyšel jsem, že motolice vylučují vajíčka jen v určitém období. Poznají se z trusu všechny d…
Hugo 13.09.2007 09:24
Hugo
No, to ovsem plati i u vetsiny dalsich parazitu (zvlast treba u kokcidii). Problemy se zachytem jsou… poslední
JaBula 14.09.2007 19:08
JaBula
Tak to je asi otázka na Janu Bulantovou, pokud budeš mít kliku tak si toho všimne. Nějak si nedovedu…
KHor 11.09.2007 12:22
KHor
Díky, zkusím těch 200. Dle jednoho veterináře prý až 300 mg/kg, ale to bych měl strach. Kolik dávek…
Hugo 11.09.2007 13:56
Hugo
Mně pan doktor Vopršálek předepsal 250mg/kg.Dvakrát do měsíce.Přitáhla mi to domů kamarádka s vodním…
Melda 11.09.2007 15:30
Melda
Dávám 100mg na 1kg/den, deset dní po sobě a potom po 7-10 dnech jednu tu samou dávku.
KHor 11.09.2007 18:15
KHor
Jo, tak nějak to mám v plánu, a pak se zaměřím na červíky. Včera jsem na to ještě koukal ::) a to zv…
Hugo 12.09.2007 08:12
Hugo

Ahoj Hugo. Velikoste Tebou popisovane utvary sice vicemene sedi, nicmene entameby (a zvlast ty zelvi vetsinou v cerstvem trusu vypadaji dost jinak. Zvlast pokud se jedna o trofozoity (lezouci stadia). Pokud mas techniku, zkus oba popisovane utvary vyfotit a hodit je sem nebo mi je poslat na fakultni mejl (bulantov(uzenac)natur.cuni.cz). Jestli sezenes lugol (nebo nejakou podobnou substanci s jodem), zkus vzorek obarvit (v nativu za mokreho stavu). Pak jsou ameby bezpene rozpoznatelne. Ohledne forma minuta a f. magna u entameb - tam je to trochu komplikovanejsi nez u lidi, je tam vic druhu. Ale zjednodusene receno - rozliseni zavisi spis na obsahu vakuol aktivnich ameb. Co se tyka patogenity - je hromada vodnich breber ktere vypadaji podobne a nemusi byt vubec ze zelvy. Klidne se ted muze dit to, ze odlecujes neco, co s parazity nema nejmensi souvislost a tim zelve moc neprospejes. Radeji vzorek zasli nekam kde maji potrebne zkusenosti a vi co maji hledat. Ono se to casto vyplati a nebudes muset do zelvy zbytecne cpat cokoli co se mine ucinkem...
S pozdravem z Tater Jana Bulantova :-)

Moc děkuji za odezvu, jedná se o dovezené C. dentata jejich zdrav. stav odpovídá importu tj. drobné kožní onemocnění ( pravděpodobně způsobené poraněním) a velmi řídký trus (slušně řečeno). Přesněji , trus není vůbec vidět a to že se želva vyprazdňuje poznám jen podle převážení a podle nestrávených vnitřních schránek slimáků, které jsem jim jednou dal na zkoušku. Při výtěru byl ve vzorku (před léčbou) větší počet jednobuněčných zvířátek - převážně blíže neurčení bičíkovci. Včerejší vzorek (po 5 dnech léčby) byl laickým okem negativní.
Veterináře schopného udělat rozbor mám 40 km a nějak si neumím představit, že bych tam dovezl kýbl vody s naředěným trusem a převážet želvy se mi nechce častěji než je nutné. Pochopitelně pokud získám kvalitnější vzorek trusu tak si nechám udělat odborný rozbor.
Techniku na udělání fotky nemám, a výše (v bodě 1) zmiňovaný útvar jsem objevil spíše náhodou, kdy v jednom vzorku jich bylo hned několik.
O dalším vývoji budu informovat a přeji pěkné počasí.

Kozni problemy mohou mit pricinu leckde (pijavice - uz odpadle, monogenea, plisne, kvasinky, bakterie...je toho dost). U tohoto druhu importovanych zelv je dobre zkontrolovat hlavne motolice a tasemnice, casto jich jsou plne, dost zalezi na tom, jak velke zelvy dovezou (cim starsi, tim vice jsou napadene). Pritomnost techto parazitu muze byt i pricina ridciho trusu (u vodnich zelv se to zrovna posuzuje dost spatne). Obcas muze byt ridsi trus i dusledkem podani entizolu a tim rozhozeni strevni mikroflory (vymlati to nejen bicikovce a dalsi prvoky, ale i nektere bakterie). Jinak k odberu trusu od vodnich zelv se mi osvedcil obyc. vlasovy stetecek, kterym se nekolikrat jemne prejede po povrchu kloaky. JB

No, to ovsem plati i u vetsiny dalsich parazitu (zvlast treba u kokcidii). Problemy se zachytem jsou spis prave kvuli malemu mnozstvi vylucovanych vajicek (mene nez u hlistic nebo tasemnic). Vsechny druhy motolic se tak samozrejme nepoznaji, v podstate jen ty, ktere se v zelve rozmnozuji (zelva muze byt i mezihostitel larev parazitu napr. v telni dutine, v podkozi apod.) a zaroven se nejak dostanou do trusu zelv. tzn. z plic, tlamy, cele travici soustavy vcetne jater a zlucniku (coz zahrnuje takrka veskere spektrum zelvich motolic s vyjimkou tech ektoparazitickych. Motolice ocni poznas okem :-). Nejsou az tak male, takze neni potreba je resit hledanim jejich mikroskopickych vajicek a uz vubec ne ve vzorku trusu :-).

Tak to je asi otázka na Janu Bulantovou, pokud budeš mít kliku tak si toho všimne. Nějak si nedovedu představit kdo by ti odpověděl fundovaněji. U suchých želv ani 200mg/kg metronidazolu neudělá žádný problém (na hrozny a korálovky ale bacha, to ale zřejmě hadaři vědí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru