Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Klapavka sedi na vejcich? :-)

Chtel bych se zeptat na vase zkusenosti s kladenim vajec obecne u zelv. Mam dospely par klapavek Sternotherus odoratus a vcera pozde vecer jsem si vsiml, ze samice vylezla na kladiste, zadnima nohama vyhrabala diru a jakoby se chystala klast vejce. Co me vsak zarazi je to, ze dnes rano zelva porad sedela na vyhrabane dire. Chci se proto zeptat, jak dlouho trva obvykle kladeni vajec? Nechtel jsem ji vyrusovat, takze nevim, zda nejake vajicka nakladla nebo ne. Na internetu jsem na nekolika strankach cetl, ze zrovna klapavky si s nejakym hloubenim diry pred kladenim nedelaji moc starosti a spise kladou vejce na povrch. Pokud se mi sem podari vlozit fotku, tak uvidite, jakou diru si zadnima nohama zelva vyhrabala. Muzu poprosit zkusenejsi chovatele, aby mi sdelili, zda jde opravdu o kladeni vajec, prip. proc ji to tak dlouho trva (zatvrdla vejce), nebo o co vlastne jde? Jedna se o zelvu ve vyborne kondici, "prvorodicku" - asi 6 let, jeste nebyla zimovana, ale v poslednich dnech se chovala jinak nez obvykle, casteji vylezala na sous a asi dva dny odmitala potravu, vcera vsak jiz zase zrala normalne. Kladiste jsem ji i jako soucast souste do akvateraria umistil uz v dubnu. Nikdy o kladiste nejevila moc velky zajem a ani na nej moc nevylezala, obcas jen pres nej prelezla zpet do vody, ale nikdy jsem ji nevidel, ze by se na nem dele zdrzovala, az teprve vcera.

[http://img341.imageshack.us/img341/5380/sternotheru sodoratusvn1.jpg]

Pri teto prilezitosti, kdyz uz tu pisu, bych se chtel zeptat i na to, jak tyto zelvy zimovat. Chtel bych je tuto zimu poprve zazimovat, ale nemam s tim zkusenosti. Na internetu se uvadeji teploty na zimovani okolo 16 stupnu, ale to se mi zda pomerne vysoka teplota a nejsem si jisty, zda by zelvy pri teto teplote spise nestradaly hladem. Bohuzel neznam oblast, odkud mnou chovane klapavky pochazeji, proto je pro me i tezke rozhodnuti jak dlouho zimovat a pri jake teplote. Vsem mockrat dekuju za reakce. CP

Předmět Autor Datum
Moje samice když mají klást vylézají často na souš a staví se jako když kladou. Některým to trvá týd…
wufeng 13.09.2007 16:52
wufeng
Diky za odpoved. Sepiovku prihodim, to neni problem. Ikdyz na nedostatek vapniku snad netrpi.Dostava…
CP 13.09.2007 17:04
CP
Já s nimi mám hejno pavích oček a krásně se tam množí. Jiné ryby jsem nezkoušel. Rostliny nemám ty z…
wufengg 13.09.2007 17:20
wufengg
Diky za odpoved. U me pavi oka vydrzely jen jeden den. Nejdyl vydrzela torokata a to nekolik mesicu.…
CP 13.09.2007 18:16
CP
Nikdy jsem nezimoval, tak nemam možnost porovnání, ale páří se mi průběžně a kladou po několikaměsíč… poslední
wufengg 13.09.2007 18:58
wufengg

Moje samice když mají klást vylézají často na souš a staví se jako když kladou. Některým to trvá týden i déle než snesou vejce. Zrovna teď jsou taky v období snášení, tak pořád kontroluji jestli už něco nesnesly. Pokud se týče zimování tak s tím zkušenost nemám. P.S. Hrozně mi taky žerou v období kladení sépiovku, tak jim tam nějakou hoď.

Diky za odpoved. Sepiovku prihodim, to neni problem. Ikdyz na nedostatek vapniku snad netrpi.Dostava pravidelne male susene rybky a v posledni dobe sezrala asi 1/4 kila okruzaku a plovatek.
Mel bych jeste jeden dotaz. Jake mas/mate zkusenosti se spolecnym souzitim klapavek s rybami? Na netu se pise, ze tento druh je pomerne hodne snasenlivy, nicmene asi ne ty moje dve klapavky. Presto, ze hlady netrpi, tak vse zive postupne zlikviduji, a to i presto, ze ryby maji pomerne hodne prostoru na unik a nebo se jim uplne vyhnout a schovat se (mam je v prostoru 60x50x20cm -DxSxV) i s rostlinami. Rostliny moc nenici. Z ryb jsem zkousel parmicky ctyrpruhe, ancistrusy, torokaty a nejake zivorodky. Diky za odpoved/i.

Diky za odpoved. U me pavi oka vydrzely jen jeden den. Nejdyl vydrzela torokata a to nekolik mesicu. Zato rostlin si moc nevsimaji, a pokud nejsou vylozene krehke, tak i dobre rostou. Napr. microsorium mi u nich roste lepe nez v akvariu s rybkama.
Jeste me napada jedna vec v spouvislosti s tim, ze nezimujes. Chapu-li to dobre, tak pro uspesne rozmnozeni neni zimovani nutne? Kolik tak odchovas zdravych mladat od techto nezimovanych zelv a jakou mas uspesnost pri lihnuti?A pri jakych teplotach tento druh vubec lihnes? Opet diky za odpoved.

Nikdy jsem nezimoval, tak nemam možnost porovnání, ale páří se mi průběžně a kladou po několikaměsíčních pauzách. Vejce líhnu mezi 28-30°C. Úspěšnost u oplodněných vajec cca. 80%. Možná letos taky zkusim jednu zazimovat. Tedy pokud překonám vrozenou lenost a vrhnu se na to. Při posledním vrhu mi mláďata chcípla při klubání, tak to budu muset ještě nějak doladit. Mám teď asi 10 vajec z různých snůšek v inkuboši, tak snad něco vyleze.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru