Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vitamíny?

Ahoj, vážení, jelikož nám tady všem je "vtloukáno" do hlavy, že na přírodní věci nic nemá, a že se to s přehannou péčí o želvátka nemá přehánět, tak mám dotaz na vitamíny v kapkách. Koupila mi je kamarádka, která už má mojí želvománie zřejmě až po krk :-D, k narozeninám. Je to přípravek beaphar Turtle vit Multi-vitamin. Chtěla bych se zeptat, jestli to znáte, máte zkušenosti atd. Píšou, že suchozemkám se to má podávat 2 kapičky denně s jídlem nebo rozpustit ve vodě. Není to nějak moc?Denně?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
To se ti teda krokodýle fakt povedlo, ten termín "zverimexové zázraky":)) No a pro Prcka. Ber to tak…
KHor 22.09.2007 12:07
KHor
Tak alespoň pro ten pocit, když už to byl dárek :-) Jestli to nic nepokazí.........Jinak k pampelišk…
prcek 22.09.2007 14:14
prcek
Hele šmoulo, to je jednoduché ;-). Na hodně skalkách v zahrádkách se pěstuje rozchodník veliký (nebo…
Salicornia 22.09.2007 14:33
Salicornia
Tedááá, děkuju ::)Tak to abych šla okukovat zahrádky ]:):puff: Vím jak ta květina vypadá, někde jsem…
prcek 22.09.2007 14:43
prcek
Jenom pro ukázku našich vet.lékařů,mi přesně uvedené vitamíny donesl manžel přímo od veterináře,takž…
zuzi 24.09.2007 07:40
zuzi
Jo to sedí, mě je taky jednou veterinář vnutil, asi jsem měl nějakou slabou chvilku, :beer: že jsem… poslední
Hugo 24.09.2007 08:02
Hugo

To se ti teda krokodýle fakt povedlo, ten termín "zverimexové zázraky":))
No a pro Prcka. Ber to tak, že jakýkoliv lék nebo vitamín, který při předávkování může způsobit vážné zdravotní potíže. Což teda zrovna D3 a A, jako všechny vitamíny rozpustné v tucích, jsou, a který je v nějakém (jakémkoliv) výrobku volně prodejný, nemůže být v tom výrobku obsažen v účinném množství. Výrobce by riskoval, že při předávkování a následném průšvihu, by se po něm mohl nějaký postižený pěkně povozit a provětrat mu peněženku. Výrobce takto volně prodejných léků, vitamínů atd. to teda raději otočí a snaží se provětrat peněženku těm potencionálním zájemcum. Do přípravku dá jen takové množství vitamínu aby si mohl dovolit do návodu napsat obsahuje vitamín ten a ten. Většina lidí nemá ani páru o tom, co vlastně ty jednotky, číslíčka a nuly vůbec znamenají. Hlavně, že kape vitamíny. To pochopitelně platí jak v humánním tak veterinárním lékovém a vitamínovém byznysu.
Takže klidně kapej, nedělej si s tím hlavu a věř tomu že ničemu nepomůžeš ani nic nepokazíš, jen budeš mít lepší pocit. Já ale mám daleko lepší pocit, když místo kapky "zverimexového zázraku" najdu želvě pěkně vypasenou pampelišku.

Tak alespoň pro ten pocit, když už to byl dárek :-) Jestli to nic nepokazí.........Jinak k pampeliškám, přemýšlím nad tím, že bych si pěstovala doma v květináči pár pampelišek, aby si želvák mohl dát v zimině nějakou čerstvou dobrůtku, jinou než čínské zelí. Nebo i nějaké jiné rostlinky. Ale vlastně jsem nikdy kytičky nepěstovala. Nevíte někdo jak na to? Zasadit ze semínka asi dokážu, ale nevím, jestli mám očekávat výkvět až na jaře a nebo že za měsíc bude venku, když bude v teple a budu ji zalévat...Neporadítě někdo šmoulovi?:-[

Hele šmoulo, to je jednoduché ;-). Na hodně skalkách v zahrádkách se pěstuje rozchodník veliký (nebo jeho různé poddruhy a kultivary). Je to taková macatá kytka s tučnými listy. V přírodě roste jeho divoká forma - hlavně na výslunných stráních a skalních ostrožnách, ale člověk musí chvíli hledat, aby ho našel nějaké větší množství. Vyskytuje se i ve vyšších polohách na suchých loukách, ale tam vypadá trochu jinak (má tři listy v jařmu a je statnější). Když si tuhle kytku seženeš, přežije Ti pravděpodobně až do jara. Vůbec není jednoduché ji ani záměrně usušit :-). Takže pokud ji dáš do květináče s vlhkým pískem a nebudeš ji ani nějak moc zalévat, bude to pro želvy zpestření po celou zimu. Ostatní kytky budeš muset bohužel už více pěstovat. Pokud máš jen pár malých prcků, stačí v zimě, kdy zrovna nemrzne, vyrýt do truhlíku pár pampeliškových kořenů a za týden máš zeleninu ;-). Luboš

Tedááá, děkuju ::)Tak to abych šla okukovat zahrádky ]:):puff: Vím jak ta květina vypadá, někde jsem jí dokonce i potkala, ale teď si vzpomenout kde....:-( No každopádně moc děkuji za typ :-* Nemám ani pár malých prcků. nemám ještě ani jednoho prcka, ale budu 100%ˇpřipravená :-[:-D:))

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru