Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želvy a kamínky

Jak se tak prohrabuji starými fotkami, narazil jsem na nejvýstižnější možnou odpověď na stále se opakující dotazy typu "co mám dělat, moje želva žere kamínky, nemůže jí to ublížit?". Toto je originál fotka želvy T.marginata na přirozeném stanovišti. Myslím, že k požírání kamínků želvami není co dodat. Kamínky provázejí želvy od narození až do smrti, pochybuji, že by nevěděli jak si s nimi poradit.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Pel opons00007.jpg]
Mimořádně krásný mladý pár T. marginata při námluvách( také na přirozeném stanovišti)
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Pel opons00008.jpg]
No a když už jsem v tom prohlížení, takto vypadá okolí.
Pokud máte trochu fantazie, tak nález takové želvy v tak pozoruhodném prostředí vás dokáže vrátit o pár miliónkú let zpět. Mě teda alespoň ano.
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Pel opons00002.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Pel opons00004.jpg]
[http://i188.photobucket.com/albums/z246/zelvykh/Pel opons00005.jpg]
[mod]Změna kategorie, původně: Pokec (KHor)[/mod]

Předmět Autor Datum
Počkej, počkej. Pár milionů let - to jsou třetihory, a tedy tropy v Evropě. V té době to byly úplně…
Salicornia 28.09.2007 22:27
Salicornia
To máš Luboši jistě pravdu, jenže já měl v tomto konkrétním případě na mysli takovou tu opravdovou,… poslední
KHor 28.09.2007 22:50
KHor

Počkej, počkej. Pár milionů let - to jsou třetihory, a tedy tropy v Evropě. V té době to byly úplně jiné želvy, jinde a odjinud. Daleko zajímavější by bylo zamyslet se, jak to s nimi bylo třeba před 15.000 lety, tedy za poslední doby ledové. Tehdy byla Evropa velmi suchá a chladná. S kontinentálním klimatem odpovídajícím spíš stepačkám než mediteránním želvám (a ještě dost drsným, aby přežily). A je úplně klidně možné a pravděpodobné, že v té době byly nejpříbuznější želvy v Africe na Sahaře (v té době zelené) a teprve po oteplení se dostaly východní cestou do Evropy. Tomu odpovídají i poddruhy a malé druhy, které se zase až tak moc neliší a jejichž speciace mohla probíhat klidně jen posledních 10 tisíc let... :-) Prostředí na fotkách je krásné a všude samé vápence - to dělá určitě dobře na krunýř stejně jako hlemýžďům na ulitu :-D.
Luboš

To máš Luboši jistě pravdu, jenže já měl v tomto konkrétním případě na mysli takovou tu opravdovou, ulítlou fantazii, která nemá s pravděpodobností vůbec nic společného. Prostě, jen tak spokojeně ležet na těch skalách, koukat a přát si být úplně někde jinde, než v tomto tisíciletí a ještě navíc v EU.;-)
PS. Jinak jsem ale celkem normální:-|

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru