Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem topná rohož

I když se to naprosto nedoporučuje, neodolal jsem a instaloval topnou rohož do části terárka pro mláďata želv. Zvyšuji tak teplotu v terárku spolu s žárovkou tak, aby kolísala v jedné části na 35(den)/22(noc), ve druhé kolísá asi 24/20. Rohož je instalovaná ve střední části terárka pod lampou. Okraje teplejší půlky prohřívá jen částečně. Od doby, kdy jsem to zavedl, se všechny malé želvy stáhly do teplejší části terárka a chladnější si vůbec nevšímají. Nelezou sice do té nejteplejší části, ale zůstávají na okrajích teplejší části v místech s teplotou kolem 30°C přes den a 22°C v noci. Vylezou, hoďku se sluní nebo koukají z hoblin, vylezou se nažrat, chvíli pochodují, sluní se, blbnou. Pak se asi ve tři zase zahrabou a je do dalšího rána po žížalkách. Myslím tedy, že normální průběh. Od doby, co je mám z venkovního výběhu doma, nastartovaly a docela pěkně rostou a obrovská sežerou kvanta zelenýho. Krunýř a vitalita je super.

Netvrdím, že je to dobře. Dokonce nemám úplně dobrý pocit, protože tu rohož všichni zapuzují kvůli ledvinám a fertilitě.

Jenže na druhou stranu se těm buřtům daří, zdá se, suprovně. A navíc mi to připadá naprosto přirozené:

Když si představím takovou letní lokalitu na jižním svahu v jižní Evropě, tak se tam půda rozpeče i ve stínu na nějakých třeba 30 a více °C a pak sálá i přes noc, a to ze spodních vrstev. Představte si takového prcka zahrabaného 5 cm do hlíny pod listím. Začne svítit Slunce, zem je relativně chladná (no, pod tím listím na povrchu asi ne zase tolik). On vyleze a vysluní se, nažere se. Mezitím se půda začne rozehřívat. Tak se zahrabe, ale teplota půdy roste – sálá shora a prohřívá i spodnější vrstvy, pozdě odpoledne se to ale zlomí a teplo začne sálat zespod z dolnějších vrstev půdy, zatímco povrch chladne. Takže minimálně od pozdního odpoledne do rána musí být taková želva v prostředí, kde sálá teplo zespod. Navíc pod vrstvou listí může být stále celkem vlhko...

V terárku se to dá simulovat tím, že topení topné rohože se spínačkama posune třeba od 11 do 20 hodin (písek vespod hoblin zajistí teplenou setrvačnost až zhruba do půlnoci), zatímco lampa bude svítit třeba od 7 do 19 hodin.

Jsem naprosto schizofrenní. Na jednu stranu si myslím, že jsou želvy v pohodě a v naprosto přirozeném prostředí, na druhou stranu jsou tu špatné zkušenosti jiných. Jenže! Nevím, jak těch špatných zkušeností kdo dosáhl. Samozřejmě bude průšvih, když tam někdo hodí do suchého terárka topný kámen - želvu tím vysuší.

Kdyby někdo věděl, jestli dělám skutečně strašnou kravinu, a dokázal mi vysvětlit, proč, tak bych byl hrozně rád. Díky moc za odpovědi.

Luboš

Předmět Autor Datum
no, já chovám želvu 10 let a topnej kámen (kus vlažnýho betonu obleženýho břidlicí zapojenýho do zás…
jahtík 08.10.2007 14:50
jahtík
No, úplně si nemyslím, že by to škodit nemohlo. Člověk dostane taky časem zánět žil a natáhne bačkor… poslední
Salicornia 08.10.2007 23:17
Salicornia

no, já chovám želvu 10 let a topnej kámen (kus vlažnýho betonu obleženýho břidlicí zapojenýho do zásuvky) má taky a občas na něm pospává. je vlažnej. ve výběhu má různý místa a často si vybírá tenhle vlažnej kámen. proč by jí měl škodit? v přírodě taky jak píšeš leze po rozpálených kamanach. to se spíš asi myslí něco co opravdu hodně topí. můj topnej kámen je takovej vlažnej čajíček.

No, úplně si nemyslím, že by to škodit nemohlo. Člověk dostane taky časem zánět žil a natáhne bačkory podstatně dřív, když má v pěkným baráčku podlahové topení, které topí na 32 u země... Ani si to příjemný bydlení moc neužije. :-/
Topný kámen podporuje dehydrataci a pro zvlášť malé želvy může asi pár hodin strávených v příjemném teple znamenat velkou ztrátu vody. Na www.tortoisetrust.com vřele doporučují jen sálavé teplo, ale to nemůže v podmínkách terária imitovat tepelnou setrvačnost půdy. Myslel jsem, že bude mít někdo vyloženě negativní příklad, který by mne od toho experimentování odradil, ale zatím jsou želvy podrobené tomuto pokusu naprosto v pohodě, akční, hrozně jim chutná kdejaká zelená potvora a pěkně rostou. Samozřejmě jim udělám za nějaký čas klimatickou změnu, aby se nenudily.
Díky za odpověď :-)
Luboš

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru