Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Spermiogeneze, páření, podvědomí a zimování a jejich vztah

Letošní zima stála za prd, alespoň co se týká přírody. Moc si neodpočala. Zato já jo, od věčného odhazování sněhu za zimu předešlou. Proč ale tento dotaz či úvaha?

Hady (palearktické zmije) jsem do poslední zimy zimoval v tehdejší haďárně. Malá místnost bez topení, přes zimu otevřené okénko a zakrytá terária. Teplota ø 8°C. Ovšem poslední zima byla svými teplotami značně nad průměrem, tzn. stálá teplota v nádržích byla ± 15°C. Nechal jsem tam většinu hadů po dobu asi 80 dní. Pouze mláďata a pár adultních V.l.latasteii jsem nezimoval vůbec a nechal jsem je vegetovat při obvyklých teplotách.

Po "odzimování" někdy v první půli března se nikde nic nedělo. Jediný náznak páření, prostě nic. Na konci dubna a první týden v květnu se zbláznily raddeiky a začali kopulovat. Nachytal jsem je spojeny asi třikrát během týdne. Následně poté začala samice přijímat potravu velmi hekticky. Ve skrytu duše jsem se těšil na babetka. Po cca měsíci opravdové žravosti se samice zarazila a naopak přestala žrát úplně. Chvíli žila v úkrytu, potom se nějakou dobu vyhřívala u topení.
Je pravda, že v pase nijak zvlášť netloustla. S vidinou mláďat jsem se rozloučil. Přešel srpen, ba i září, mláďata ani neoplozená vejce nikde a samice opět žere.

Oproti tomu, samice latasteiky porodila 7.9.2007 jedno vyvinuté mrtvé mládě a dvě neoplozená vejce. Pár latasteiek nebyl vůbec zimován a ani jsem nepozoroval, byť jen náznaky, páření.
Raddeika měla minulou sezónu snůšku neoplozených vajec, dva roky před tím 3 živá mláďata.

Napadá mě, ve vztahu k těm raddeikám, jedna teorie. Zimování byť slabé spustilo libido a hadi se pářili. Nicméně ono slabé zimování nespustilo ani ovulaci ani spermiogenezi, takže se vlastně jednalo o bezpečný sex :-(. Samice možná tedy podvědomě po prožitém páření začala přijímat potravu a chovat se jako by byla gravidní, nicméně nebyla a vzhledem k tomu, že nenastala ovulace nebyla ani neoplozená vejce.
Myslím si tedy, že faktory chuť se pářit a zralé spermie nemusí být na sobě závislé.

Má někdo podobnou zkušenost?

loading...
Předmět Autor Datum
Nase zmije tento rok nijako nevynikali, co sa tyka parenia, resp. odchovov... Urcite ma dobre zimova… poslední
snakepeter 12.10.2007 14:41
snakepeter

Nase zmije tento rok nijako nevynikali, co sa tyka parenia, resp. odchovov...
Urcite ma dobre zimovanie vplyv na nasledny odchov, potvrdilo sa nam to napr. u Vipera (a.) transcaucasiana. Parenie sme sice pozorovali, ale nebol nasledovany nijakym odchov, bohu zial...

V mnohych pripadoch bolo "slabe" parenie sposobene aj pritomnostou len jedneho samca v terariu. Typicky priklad su albizony. Samec na samicu kaslal, uz nam liezol na nervy. Mareka napadlo pridat do teraria mladeho, este nedospeleho samca, ktoreho mame tiez v chove. Vyseldok bol priam uzasny - dospely samec bol do 10 sekund od zistenia pritomnosti ineho samca so samicou spojeny :-? Vysledkom boli 4 pekne mladata, vsetko samicky. Myslim, ze slabe zimovanie moze mat naozaj za nasledok mensi pocet mladat, resp. mladata ziadne. Pre ilustraciu, tento rok sme mali od latasti latasti len 3 mladata, aj ked boli velmi velke (iny chovatel mal mladat 9). Gaditany mali mladat 5, v normalnych pripadoch je ich 9-10 v pohode. Albizony som uz spominal (iny chovatel ma tiez od samice mladat 9). Raddei raddei sa tiez tvarila ako gravidna, ale nakoniec vykladla len 9 neoplodnenych vajec :-(

Faktom tiez je, ze samice niektorych druhov maju mladata len raz za dva roky. Urcite to potvrdzuju albizony, transcaucasiany, a v nasom chove aj raddeiky, i ked tie sa v inych chovoch mozu mnozit aj kazdy rok...

Problemy boli aj napr. s Daboia palaestinae, pri ktorych nam zabrezla len jedna samica, ta prenasala vajcia tak dlho, az ich zacala trusit jedno po druhom... Neskor prestala (vsetky takto vykladene vajcia vyzerali ok, ale v inkubatore sa v priebehu niekolkych dni ihned pokazili), az nakoniec normalne nakladla ostavajucich 9 velkych vajec. Z nich sa 7 taktiez pokazilo, a z ostavajucich 2 sa nakoniec predsa len vyliahli mladata...

Takze, niekedy sa niektorym druhom dari, inokedy nie... Bohuzial...:.(

Tento rok planujem zimovanie tvrdsie, snad sa to prejavi na pripadnom buducorocnom odchove...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...