Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Želva zelenavá - Kamínek

Dobrý den,

moje dvouletá želvička kouše všechno na co příjde a povedlo se ji v nestřeženém okamžiku pozřít malý kamínek cca 5mmx5mm. Volal jsem veterinářce a ta mi poradila že ji mám uvařit těstoviny aby je snědla a ten kamínek se ji obalil a ona ho v pořádku vykakala. Je to v pořádku jelikož ty těstoviny se mi nějak nelibí.

Předmět Autor Datum
Želva má pravděpodobně nedostatek vápníku, proto se snaží kousat do všeho, na co přijde. Zkus dát do…
Salicornia 13.10.2007 11:34
Salicornia
Na jídlo ma smetánku pampelišku jitrocel takovej mix obcas přidám čínské zelí a posypu buď sepiovkou…
Sato 13.10.2007 11:51
Sato
Paní vetová na to jde opravdu od lesa. Minimálně by měla vědět, že daleko nejvíc balastních látek, s…
KHor 13.10.2007 16:21
KHor
omlouvám se za nepřesnosti jedná se o testudo hermanni a krunýř má 10cm na délku a 8cm na šířku. Jin…
Sato 13.10.2007 17:14
Sato
Vzhledm k velikosti želvy se není třeba uvedeného kamínku obávat. S trávením to u suchozemských želv…
KHor 13.10.2007 18:14
KHor
Pokud mám zkušenosti, želvy pořádně žerou a vyprazdňují se po 2-3 dnech, jinak jen tak uzobávají. U… poslední
Salicornia 14.10.2007 13:10
Salicornia

Želva má pravděpodobně nedostatek vápníku, proto se snaží kousat do všeho, na co přijde. Zkus dát do terárka drcené skořápky a nějakou starou zpuchřelou omítku (viz jiné diskuze). Kamínek by snad neměl být problém. Spíš bych těstoviny nepodával. Možná zkus nějaké sukulentní druhy, které mají slizovitou dužninu - viz článek o žrádle.

Na jídlo ma smetánku pampelišku jitrocel takovej mix obcas přidám čínské zelí a posypu buď sepiovkou nebo přímo uhličitanem vápenatým. Problém je že sukulentní druhy moc neseženu bydlím ve středu města. Chci se zeptat když ji podám trochu těch těstovin pokazím tím něco? Jinak moc děkuji za odpověď.

Paní vetová na to jde opravdu od lesa. Minimálně by měla vědět, že daleko nejvíc balastních látek, schopných obalit nežádoucí předmět v zažívacím traktu želv, zbývá právě ze zelené potravy. Těstovinami želvě sice neublížíš, ale rozhodně s nimi žádný kamínek neobalíš. První co želva stráví budou právě ony "obalovací" těstoviny. Kamínek je sice popsán dokonale ale želvičce chybí míry a druhová příslušnost. Ve dvou letech může totiž želva měřit 8cm nebo také 12cm, což vzhledem k velikosti kamínku není jistě zanedbatelný rozdíl. Pokud máš pocit, že želva a kámen se k sobě nehodí tak to se dá posoudit tady http://tera.poradna.net/question/view/12318-zelvy-a -kaminky
Problém nedostatku respektive nevyváženého poměru nerostných látek je popsán zde
http://tera.poradna.net/question/view/13104-dotaz-m lade-testudo-hermanni

omlouvám se za nepřesnosti jedná se o testudo hermanni a krunýř má 10cm na délku a 8cm na šířku. Jinak sem se chtěl ještě zeptat jak dlouho želva tráví jelikož cca po 5h co pozřela kámen se normálně vykadila. Díky za rady.

Vzhledm k velikosti želvy se není třeba uvedeného kamínku obávat. S trávením to u suchozemských želv není tak jednoduché. Celá jedna dávka neprochází zažívacím traktem najednou, méně stravitelné části se zdržují v apendixu po relativně dlouhou dobu. Uvádí se, že jedna dávka potravy projde beze zbytku zažívacím traktem během 30-33 dní. Záleží na teplotě a zdravotním stavu želvy.

Pokud mám zkušenosti, želvy pořádně žerou a vyprazdňují se po 2-3 dnech, jinak jen tak uzobávají. U trávení zeleného krmení se opravdu udává 25-30 dní, u trávení zeleniny atd. jen 10 dní, takže je vidět, co takové krmení dělá se zažíváním, mikroflórou, co želva vstřebá atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru