Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Corallus hortulanus

Na rozpoznani hortulana od rusche neni potreba delat DNA. Tyto druhy dost odlisne uz od oka (kdyz to ma clovek trochu nakoukane), u krizencu to samozrejme uz tak jednoznacne neni. To zvire na 3. fotce je ovsem mezi hortulanama jako pest na oko. Ostatne i to na 2. fotce nevypada klasicky "hortulanovite" a s jeho pripustenim do chovu k jinym hortulanum bych byla velice, VELICE opatrna. Je mi jasne, ze taxonomie zrovna u tohoto druhu prosla pomerne zasadnimi zmenami, nicmene odlisnost dvou dovazenych druhu byla uznavana jak drive, tak i ted. At uz jsme jim rikali jakkoli. To, ze je nekdo prokrizil je vec druha a ne zrovna chvalihodna. V okrajovych arealech vyskytu samozrejme v prirode ke krizeni dochazet muze, zda se dovazeli hybridi uz se asi nedozvime, tam by ta analyza DNA bodla). Poznat takoveho hybrida by pak byl asi vazne problem (ne tak u zvirete c.3 - tam je to do oci bijici). I mne byla kdysi nabizena zvirata pod jinym nazvem. Hadi vypadali trochu jinak, proto jsem si radeji overila morfologicke znaky, a dle folidozy zjistila, ze jde zcela urcite ne o C. hortulanus, ale o C. ruschenbergerii. Nekdy je to jen nepozornost, casto ovsem nezodpovednost prodavajiciho. Protoze i nejake ty hortulany chovam (www.chlivek.unas.cz), docela mi zalezi na tom, aby zbytecne nevznikali krizenci, kteri by v dalsich letech chovatelum pletli hlavy.
Pokud to s tou cistotou hortulanu myslis vazne, doporucuji prostudovat nasledujici clanek, ktery je volne ke stazeni na corallus.com. Tam je tabulka, podle ktere se muzes jednoduse dopocitat co je tve zvire zac. Predevsim se zamer na pocet rad dorzalnich supin a urcite dej vedet vysledek.
Robert W. Henderson (1997):A taxonomic review of the Corallus hortulanus complex of neotropical tree boas, Caribbean Journal of Science (33, 3-4)198-221.
Mohl bys prosim rici o zminovanych zviratech c. 2 a 3 neco vice? Jestli uz u tebe mela potomstvo, s kym byla krizena a pod? Diky.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny