Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přezimující křižák obecný ?

Dobrý den.
Prosím o radu ve věci samičky křižáka obecného, kterou jsem si na verandě přes léto pěkně vykrmil. Před měsícem už přestala o nabízené mouchy jevit zájem, před 14 dny jsem ji našel na verandě dvakrát na zemi a tak jsem ji v polovině minulého týdne vzhledem k teplotám dal do 5L láhve od okurek (do ní pár zmuchlaných papírových utěrek atd.) a dal na půdu, kde je zatím cca 10-15 C. O víkendu jsem v papírových utěrkách našel krásně velký kokon a na jiné žloutkový penízek velikosti 1 Kč. Hledal jsem informace na internetu ale teď nevím - někde se píše, že po tomto samice umírá, jinde zase, že pomáhá na jaře roztržením kokonu mláďatům ven. Tak jak je to? Zatím ve sklenici čile pobíhá a teď nevím zda ji mám nějak zazimovat (teplota, čím teď případně krmit) a nebo jen počkat, co se semele? Poradí prosím někdo nebo kde hledat informace? Díky moc. Roman
PS - jsem si všimnul nějakého vlákna o kousání, párkrát jsem ji měl lezoucí po sobě a rukách a žádné tendence ke kousání nebyly.:-)
romainbm@centrum.cz

Předmět Autor Datum
No, to neni uplne snadnej dotaz :) Vedsinou chcipnou zimou a z kokonu se mladi msui dostat sami. Nek…
VH 31.10.2007 09:03
VH
To věřím, že to není jednoduchý dotaz, když jsem si všimnul počtu přečtení, celkem by mne zajímalo,…
romainbm 31.10.2007 23:28
romainbm
asi je moc vyzrana :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-):-):-):-):-):-):-):-)… poslední
ahojky 26.03.2008 15:47
ahojky

To věřím, že to není jednoduchý dotaz, když jsem si všimnul počtu přečtení, celkem by mne zajímalo, kolik z nich se pobavilo - to je cirátů s bežným křižákem. A protože je běžný, je otázka, kdo až tak sledoval věci, na které se ptám.
Co se týče pomáhání mladým, je možné, že jsem si to při pročítání řady stránek špatně spojil.
Nechám ji tedy v chladnu, ale ne při teplotách kolem 0 a pod ní a uvidím, co se bude dít. Pokud přežije, tím líp, další kokon pravděpodobný asi moc není, protože tak jak byla krásně velká a vykrmená (opravdu jsme se snažili a někdy smlsla i tři muchy denně), tak teď má zadeček třetinový, tak nevím odkud by vzala zdroje. A popravdě nevím, co bych jí teď ani nabídl??:beer:
Takže díky i tak a pěkný den.
Roman

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru