Předmět Autor Datum
Zdravím cituji (doufám, že aktuálně): "Pro původ exempláře se v kolonce č. 16 používají zkratky: W…
nikolas 09.11.2007 17:57
nikolas
Skutečně odchovaní potomci želv s neznámým původem, které jsou v zajetí z doby před rokem 1997, by v…
Salicornia 10.11.2007 21:47
Salicornia
Velice Vám děkuji za odpovědi!
turtless 11.11.2007 10:22
turtless
Ještě mě napadl jeden dotaz: co když budu mít jednu samici s Výjimkou a druhou jen s Citesem (s tím…
turtless 11.11.2007 10:25
turtless
Ono asi záleží na úřadu, kde to dávaj. I na rodiče s U se vyjímka dá získat. poslední
wufeng 12.11.2007 14:29
wufeng

Zdravím
cituji (doufám, že aktuálně):

"Pro původ exempláře se v kolonce č. 16 používají zkratky:
W = exemplář z volné přírody, C = živočich odchovaný v zajetí (F2 generace a vyšší), F = živočich narozený v zajetí z rodičů z volné přírody (F1 generace), R = živočich z řízeného chovu v přírodě (obory ap.), A = rostlina vypěstovaná člověkem, D = exemplář druhu z přílohy č. 1 odchovaný v zajetí nebo vypěstovaný pro obchodní účely, na který se vztahuje ustanovení § 9 zákona, i = státem odebraný (zabavený) exemplář, U = neznámý původ."

Takže - Jestli se nepletu, tak výjimku nedostanou ani její mláďata - budou teprve F a výjimka se dává až na C (druhou generaci v odchovu). A to jenom pokud prokážete, že vaše želva byla do chovu z přírody přemístěna legálně a v souladu s platnou legislativou (permit apod.). Pokud by měla U, pak výjimku dokonce nejspíš nedostanou její potomci nikdy.

Skutečně odchovaní potomci želv s neznámým původem, které jsou v zajetí z doby před rokem 1997, by výjimku dostat mohli. Samotné rodičovské želvy s U nebo W v CITES nikdy. Pokud budete registrovat potomky, určitě se vyplatí o výjimku zkusit požádat. U dospělých jedinců je to ale bezpředmětné a to, co píše Nikolas, je pravda.

Ještě mě napadl jeden dotaz: co když budu mít jednu samici s Výjimkou a druhou jen s Citesem (s tím W) a budu mít případný odchov, nemůžou mi říct: "Hele, nemáš to náhodou od té samice bez Výjimky?" Vím, existují genetické texty apod., ale to snad řeší jen u nějakých větších chovů, ne, když jsou dvě samice, ale nevím, jen si to myslím... Myslíte, že by to řešili?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru