Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem V zime

Mozná uz to tady nekde bylo probíráno, ale zajimalo by me, cim krmite zelvu pres zimu, kdyz nezimuje?Z mých 4 zelv pravidelne zimuje jen jedna a zbylé tri se pres zimu vali pod lampickou.Dávám jim zelí, kapustu, listy kedlubny, kvetáku a nekdy redkvicky, kousek toho zelenyho z porku.Obcas samosrejme nejake ovoce a zelenina.Slysela jsme i o mácených ovesných vlockach, ale nepripada mi to pro zelvy moc vhodny.Jedna se o zelvy ctyrprsty a recky.Pres to, ze jim ten dlabanec sypu vápníkem, má ta zimovana zelva krunyr vyrazne lepsi.Jinak pres leto jsou venku.

Předmět Autor Datum
O té stravě se opravdu psalo již mnohokrát a vpravo je i článek. Proto se spíš chci zeptat, proč nez…
KHor 13.11.2007 21:28
KHor
Protoze na to nemam prostory.Parkrat jsem je zimovala v lednicce , ale uz jsou na to moc veliky.Ve s…
Hanula 13.11.2007 21:39
Hanula
Aha. Jen snad dodám, pokud jsou Testuda chována správně a pokud možno přirozeně, zazimují zcela spon…
KHor 14.11.2007 10:09
KHor
Děkuji za odpovědi, příští rok se pokusím zazimovat všechny svoje svěřence (zkusím znovu ten sklep,… poslední
Hanula 14.11.2007 17:12
Hanula

Protoze na to nemam prostory.Parkrat jsem je zimovala v lednicce , ale uz jsou na to moc veliky.Ve sklepe jsme to zkousela jednou, a proste neusnuly.Opravdu nevim, v cem byla chyba (teplota, vlhkost???).Ta jedna zelva nam zimuje venku na zahrade.Vim ze je to riskantni, ale je uz na to zvykla a nikdy nebyl problem.Ostatni zelvy me venku nikdy nezazimovaly.Je to zelva ctyprsta, slysela jsme, ze jsou odolnejsi, ale nevim co je na tom pravdy.Ja bych to nenazyvala protezovanim, proste zimuju zelvu, ktera to vyzaduje a koncem leta se na to sama zacne pripravovat (narozdil od tech tri).Jinak uz jsme si to jidlo nasla.Pred chvili se cpaly zelim.:-D

Aha. Jen snad dodám, pokud jsou Testuda chována správně a pokud možno přirozeně, zazimují zcela spontánně. Není to tak, že některá želva zimování vyžaduje a některá ne. Vždy bude mít zimovaná želva krunýř podstatně kvalitnější, než nezimovaná. Vápník je pouze jeden z mnoha faktorů, které se na tvorbě kostry podílejí. Není možné očekávat, že pouze po saturaci potravy vápníkem bude vše OK.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru