Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zavřené oči

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Máme asi 3 roky starou želvu Grapthemis Cohni. Poslední 2 měsíce má neustále slepená víčka. Pohybuje se, žere. Během dne ale často "spí". Nevím jak to popsat. prostě ale neotevře oči. Poradíte mi někdo co s tím? Moc děkuji Monika

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Záleží na teplotě vody.Možná se připravuje na zimování.Moje želvy taky celý den leží pod žárovkou a…
Melda 13.11.2007 20:01
Melda
Ona je želvička celý den na kameni. Když v tom "spánku omylem spadne do vody, tak se hned vyšrábe ve…
Monika B. 13.11.2007 20:10
Monika B.
Možná že se bude zdát jako by to nesouviselo, ale čím běžně krmíte? Pokud by chtěla zimovat, zdržova…
KHor 13.11.2007 20:28
KHor
nežere nic jiného než červíky sušený. Skoušeli jsme i zeleninu, ale to nechce.
Monika B. 13.11.2007 20:30
Monika B.
Kolik takle velká želva těch červíku seže?.Si to nedovedu představit krmit ji 3x týdně.To musí stát…
Melda 13.11.2007 21:04
Melda
Právě že není velká, koupili jsme ji asi 4cm a teď má tak 6 cm.
Monika B. 13.11.2007 21:05
Monika B.
Moniko to je všechno špatně, promiňte mě upřímnost ale je to tak. Pokud se chcete urychleně pokusit…
KHor 13.11.2007 21:18
KHor
No, tak to je něco.....ty červíky nám právě doporučili ve zverimexu. Je to ale zvláštní, švagrová má…
Monika B. 13.11.2007 21:32
Monika B.
Ti "červíci" mají vliv na vybarvení ale stačí je dávat 2x za měsíc. Krom výše uvedených rad bych dop…
Hugo 14.11.2007 09:12
Hugo
Jsem přesvědčen, že želva trpí absolutní podvýživou, kápnout AD3 přímo bude moc invazivní, právě pro…
KHor 14.11.2007 09:50
KHor
Je dost obtížné na dálku posoudit v jakém stavu se želva nachází. Ale to že žere " červíky" ( předpo…
Hugo 14.11.2007 10:48
Hugo
To je Hugo fakt, na dálku je to vždy riziko. Pokud ale má želva ve třech letech 6cm a popisované pro…
KHor 14.11.2007 11:03
KHor
Moc Vám děkuji za rady, dneska jsem želvě kápla Combinal do očí a jedno se jí už otevřelo. Stravu al…
Monika B. 14.11.2007 19:55
Monika B.
To se dalo Moniko čekat, chce to prostě trpělivost. Zatím podávejte ty červíky ale pomalu přidávejte… poslední
KHor 15.11.2007 00:31
KHor

Ona je želvička celý den na kameni. Když v tom "spánku omylem spadne do vody, tak se hned vyšrábe ven. Její stav bych popsala k náměsíčnému :.( Jinak po celé 3 roky vůbec nezimovala, teď ty 2 měsíce měla přes oči jakoby blánu, ale oči byly vidět. Teď už nejsou, packama si po nich jezdí, jako by jí to vadilo.

Moniko to je všechno špatně, promiňte mě upřímnost ale je to tak. Pokud se chcete urychleně pokusit o nápravu zkuste jí přímo do očí kápnout Combinal AD3, tak tři dny po sobě. Potravu radikálně změňte alespoň na želví granule, když už ne na ryby. Pokud máte možnost aplikujte přípravek Duphalite. Červíky zahoďte (nejlépe na hlavu tomu, kdo vám je jako potravu doporučil)a jděte jí vyrýpnout raději pár žížal (dají se i koupit v rybářských potřebách).
Ps. S kapičkama Multivit udělejte to samé jako s červíky.

No, tak to je něco.....ty červíky nám právě doporučili ve zverimexu. Je to ale zvláštní, švagrová má želvu nádhrnou a tu má jen na červíkách, občas mouchy a má ji už 15cm. No tím se neomluvím.... POradíte mi, kde koupit ten Combinal AD či Duphalite? Moc děkuji

Ti "červíci" mají vliv na vybarvení ale stačí je dávat 2x za měsíc.
Krom výše uvedených rad bych doporučil ještě zkontrolovat čistotu a teplotu vody popř. teplotu zvýšit na 26-28 °C.
U Combinalu AD3 skutečně pozor na předávkování:!: nevím jaký má efekt kapání do očí:?: ale můžete pár kapek přidat do vody tím nic nezkazíte. Rozhodně je potřeba podat malé množství p.o. - ústy s potravou. Tady musím upozornit, že již 1 velká kapka způsobí předávkování. Doporučuji použít potravu na kterou je zvyklá a tu napustit malým množství Combinalu. Po podaní následně dojde k vyplavování vápníku. Předpokládám, že vápník do potravy taky nepřidáváte? Takže bude nutné jej přidat např. ve formě drcených vaječných skořápek, nebo sépiové kosti.

Jsem přesvědčen, že želva trpí absolutní podvýživou, kápnout AD3 přímo bude moc invazivní, právě proto, že nemá možnost jej vůbec využít. Podle mě je potřeba nejdřív dostat želvu do určité rovnováhy a to se může podařit tím Duphalitem(k dostání u veta)Nejsou tam pouze vitamíny. Je tam celý komplex látek důležitých pro podporu celkově oslabeného organismu. Dá se aplikovat jak p.o. tak i.m. Vit A i D3 se zřejmě částečně vstřebávají i pokožkou. Zkuste a uvidíte, většinou to zafunguje dokonale a to podstatně rychleji než podáním p.o. Navíc nezatížíte už tak oslabený organizmus.;-)
Skořápky jsou samozřejmě dobré, ale mám pocit, že želva po tříleté červíkové dietě toho má plné kecky a bude odmítat cokoliv jiného, natož pak aby si ukousla skořápku.
Já bych pro začátek krmil malými žížalami(relativně vysoký obsah Ca), pokud se jich teda želva nebude bát.:-(
A postupně přešel na normální želví potravu.

Je dost obtížné na dálku posoudit v jakém stavu se želva nachází. Ale to že žere " červíky" ( předpokládám že se jedná o sušené korýše - gamarus, či jak se to jmenuje) neznamená, že musí být podvyživená A důvod pomalého růstu vidím právě v nedostatku vit. A.
Každopádně pokud je problém jen v A pak by po 10-14 dnech mělo být patrné zlepšení

To je Hugo fakt, na dálku je to vždy riziko. Pokud ale má želva ve třech letech 6cm a popisované problémy, navíc je krmena sušeným gamarusem znamená to VŽDY jen jediné. Vitamin A je jen jedna z možných příčin pomalého růstu a rozhodně ne primární. Gamarus jako mořský korýš je sice potrava relativně výživná, ale obsahem živin a nerostných látek zdaleka neodpovídá potřebám želvy. Dá se proto použít pouze jako doplněk a to rozhodně ne nezbytný.

To se dalo Moniko čekat, chce to prostě trpělivost. Zatím podávejte ty červíky ale pomalu přidávejte menší žížaly, těch by se nemusela bát. Pokud bude kousek kapříka nebo jiné sladkovodní ryby, i s menšími kostmi, tak to prostě trpělivě zkoušejte. Až se želvík vyhrabe z nejhoršího bude mít větší zájem, teď je toho na něj moc a je rád že je rád.
Žížaly seženete v rybářských potřebách, kupují je rybáři jako nástrahu, tak nemusíte mít obavy, že budete chtít něco neobvyklého:-/

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru