Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výstavba terária

Dobrý den

Jsem v oboru teraristiky absolutní amatér
a chtěl bych se pustit do chovu hada (užovka červená)
Před několika měsíci jsem odkoupil celoskleněné akvárko 120/40/60
Poradíte mi, zda-li je možné předělat akvárko na terárko?
Jak je to s větratelností, uzaviratelností apod? Budu rád i za
případné nasměrování na urč. odkaz. Na netu je informací přehršel a já jsem
z toho poněkud zmaten děkuji a přeji hezký zbytek dne Tadeáš:-)

Předmět Autor Datum
Ahoj tohle bych vyřešil odříznutím (je přilepená silikonem tak by to mělo jít v poho tím vysunovacím…
peto 20.11.2007 09:49
peto
Děkuji a nešlo by to udělat nějak bez většího zásahu již lepených stěn? Já totiž nejsem zrovna žádný…
Tadeáš 21.11.2007 22:58
Tadeáš
Pokud chceš kvalitní odvětrání terária, asi ti nezbude nic jiného, než ten Petoho postup. Pokud se a…
Georgij Gadjukin 22.11.2007 08:01
Georgij Gadjukin
asi jsem absoutně natvrdlej, ale má to vypadat takhle?[http://img511.imageshack.us/img511/323/akvari…
Tadeáš 22.11.2007 13:59
Tadeáš
Já jsem se asi nešikovně vyjádřil. Pokud leží akvarium na dlouhém boku = dno teraria. V prvním přípa…
peto 22.11.2007 15:35
peto
Ahoj,ještě jedna možnost je vyříznout přední stranu,u skláře nechat říznout 2 pruhy skla,nalepit je…
Pepé 22.11.2007 15:47
Pepé
Jo to je jednodušší varianta, to je fakt:-D. A můžu taky doporučit, stejně jako Pepé jdi se někam po…
peto 22.11.2007 15:56
peto
Děkuji vám všem dám vědět jak jsem dopadl;-) poslední
Tadeáš 22.11.2007 16:22
Tadeáš

Ahoj tohle bych vyřešil odříznutím (je přilepená silikonem tak by to mělo jít v poho tím vysunovacím ostrym nožem)jedný steny akvárka (nejlípa asi nějaký boční). Když budeš mít pak samotný sklo v ruce tak uřízneš roh na vetrání druhej pro kabely, obrousíš, dáš síťku, odškrábeš starý silikon a znovu přilepíš na původní místo silikonem. Když pak akvárko položíš na bok (ten delší) máš už slušnej polotovar - stačí už jen přilepit vodící lišty nastrčit skla a je to! A ještě taková tuningová věc: za tu spodní vodící lištu nalep skleněnej pruh aby ti do drážek nepadal substrát.

Pokud chceš kvalitní odvětrání terária, asi ti nezbude nic jiného, než ten Petoho postup. Pokud se ale na takové úpravy necítíš, domluv si nějakého sklenáře ze sousedství, který ti to za nějaký obolus udělá. Lépe dát dvě, tři stovky než přijít o celé akva/tera/rium a to pak nechat vyrábět za "plnou palbu".

Já jsem se asi nešikovně vyjádřil. Pokud leží akvarium na dlouhém boku = dno teraria. V prvním případě co si nakreslil tak je to trochu nešastná varianta (řezal bys dno akvária=záda terária)což by při neopatrné manipulaci se vzniklým "skleňeným tunelem" bylo dost riskamtní, že se to celý splácne:-D. Druhá varianta je taky nešikovná, pač nemáš 6 stěn ale 5, tou šestou budou tvořit šoupací skla a ten jeden trojuhelník by tam neměl moc smysl a za druhy by ta cirkulace vzduchu nebyla zrovna idealní. Myslím že by bylo lepší řezat dlouhý bok akvária = strop terária)a ty trojúhelníky (na větrání větší-velký a na kabely stačí malý -jen aby šli prostrčit)uříznout na strane která bude společná pro záda terária = dno akvária=> prostě NE na tý dlouhý sraně kde budeš lepit šoupací lišty, který budou vepředu. Sklo (ty rohy) si dej samozřejmně uříznout ke sklářoj, nemelo by to stát majlant. Ostré hrany jdou pohodlně obrousit mokrým brouskem na kosu, nebo ti to udělá i ten sklář. Těď už je to jasnější?:i:

Ahoj,ještě jedna možnost je vyříznout přední stranu,u skláře nechat říznout 2 pruhy skla,nalepit je na vrch akvária(tím ti zůstane dno stejné jak u akvária) a mezi ty dva pruhy nalepit děrovaný plech po celé délce.Pak už jen udělat šoupačky a sokl,aby Ti nelítal ven substrát.Nejlepší by bylo,aby jsi se skočil mrknout do nějakého zverimexu,protože tak jak Ti teď popisuju,je dělána většina prodávaných terárií a když to uvidíš,tak získáš přesnou představu.Ono se to totiž hodně špatně popisuje,lepší je vidět hotový výrobek a pak můžeš jen okopčit ;-).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru