Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Terárium pro leguana

Ahojky:-) práve delam nove terarium pro leguana a porad premyslim co mu tam jeste udelat at se mu tam libi.poradte mi nekdo co maji radi nebo co bych tam mohl jeste udelat.Davate prednost radej topnemu kabelu zabudovanemu do takoveho ostruvku z kamene a nebo nejakemu jinemu topeni? Co je lepsi uv zarivka a nebo uv zarovka? koupil jsem taky jednou zarovku pro leguana nocni je takova cerna a ma sviti celou noc jaky mate nato nazor je dobra nebo jeto na nic? cO NEJAKA ROSTLINA MATE NEJAKOU ZIVOU V TERARKU PRO LEGUANA NEBO NE?Urcite mi nekdo poradi zejo?!:?:

Předmět Autor Datum
Ahoj,bylo to tu už hodně krát popsáno,ale tady máš kompletní příručku a najdeš tam vše potřebné PCHL…
Pepé 24.11.2007 22:01
Pepé
to jo jenže ja nechtel vše potrebne do terarka to ja vim ja chtel jesi jen nemate neco jako dobrej n…
kačisek 25.11.2007 10:24
kačisek
Tak mi spíš připadá,že 31 stránek se Ti nechtělo pozorně pročítat :-D .Na všechny tvé otázky z přísp…
Pepé 25.11.2007 12:10
Pepé
Ahojky, delat terarium pro legosky je velmi kreativni, muzes vybirat z preberneho sortimentu napadu…
Evelinka 26.11.2007 11:37
Evelinka
V Zoo Praha maji tzv. vysokotlaky vybojky Osram Ultra Vitalux nebo Sanolux ted nevim - 300W, pouziva…
MadMike 26.11.2007 12:43
MadMike
To je supr děkuju moc za inspiraci dělam tam ted takové zadní stěny z betonu a pěny a natiram to na…
kačisek 26.11.2007 20:05
kačisek
Ahoj.Prosim tě,ty topné kable co máš,to je vlastně topný kámen trochu jinak.Pro leguány NENÍ vhodný,…
Pepé 26.11.2007 21:45
Pepé
[http://img136.imageshack.us/img136/1436/obraz011om2 .jpg] Tak takle sedi semnou bohus v bagru a slu…
kačisek 27.11.2007 19:15
kačisek
Leguanek je moc hezoucky :))
Evelinka 28.11.2007 13:59
Evelinka
Jen porad nechapu proc ne ten topny kabel prece kdyz se mu to nebude libit tak tam porad nebude chod…
kačisek 27.11.2007 19:18
kačisek
Bohuš je krasavec ;-) A k tomu kameni,Tě zase odkážu jinam :>: Kameny.pdf
Pepé 27.11.2007 19:35
Pepé
No tak tam je mi to jasny ale nevim jak se tak muze popalit to tam nekdo musi dat asi silnej kabel j…
kačisek 27.11.2007 19:49
kačisek
Taktak,radši nějaké místečko pod žárovkou a on i vypadá strom. ještěr lépe někde nahoře na větvi než…
Pepé 28.11.2007 09:50
Pepé
Topne kabely a kameny nejsou moc dobre hlavne kvuli tomu, ze to neni pro leguany prirozene zahrivani…
Evelinka 28.11.2007 13:57
Evelinka
Děkuju moc za pouceni tak kabel uz tam davat nebudu dam tam radej nejakou tu zarovku aspon nanej muz…
kačisek 28.11.2007 22:30
kačisek
Urcite to bude moc pekne terarko. Dokazu si ho predstavit, co to da prace. Asi myslis neco takoveho…
Evelinka 29.11.2007 09:37
Evelinka
Jasně je to neco takoveho pokousim se o to jedno jsem si uz delal a pak jsem delal pro kamosa pro ha…
kačisek 29.11.2007 20:03
kačisek
chtěla bych se zeptat jaké rostliny jsou do terária pro leguána nejlepší děkuji předem:puff:
SandraK 24.12.2007 11:37
SandraK
Ahoj,z mé zkušenosti jsou nejlepší kytky umělé(a i s těmi dokáže pěkně zatočit),protože živé Ti běhe… poslední
Pepé 24.12.2007 12:47
Pepé
Můžu se zeptat na výrobu samotného terárka? Vyrábíte si jej sami nebo někde na zakázku? Potřebuju se…
alexik 28.11.2007 11:50
alexik
Nějaká terárka ještě máme, pro mladé leguány např rozměry 100 x 80 x 50, kdy 80 je výška. Jsou z lam…
harmonny 30.11.2007 08:41
harmonny

Tak mi spíš připadá,že 31 stránek se Ti nechtělo pozorně pročítat :-D .Na všechny tvé otázky z příspěvku je tam odpověď.Topný kabel a kámen-NE!!!!Živé rostliny můžeš zkusit,ale stejně Ti je v nejbližší době zdevastuje,noční žárovku taky ne,je zbytečná,protože leguán v noci spí a vzhledem k dodržení teplotního rozdílu mezi dnem a nocí není vhodná.UV zářivka a nebo žárovka se názory liší,Já mám zářivku cca 15 cm nad legem a myslím,že je to v poho,někdo Ti řekne že se spíše hodí plošné žárovky,ale to už se tu probíralo,tak si to najdi ;-).Jinak se tam můžeš mrknout na forum,stránky KCHLZ jsou zaměřeny jen na chov leguána zeleného,takže pořádně pročítej a najdeš tam vše důležité :puff:
Tady máš pro jistotu ještě odkaz na již zmíněné forum:
http://www.varanusniloticus.com/ForumKCHLZ/index.ph p

Ahojky,

delat terarium pro legosky je velmi kreativni, muzes vybirat z preberneho sortimentu napadu. Ted tvorime zrovna tri velke nove terarka pro dospele leguany. Topny kabel a topny kamen bych tam urcite nedavala, zive kvetiny take ne, protoze zrovna u leguanku moc nevydrzi, oni lezou uplne vsude a my se jim snazime to i tak vytvorit. Nocni zarovka je potreba, kdyz ti klesa teplota pod 22 - 20 stupnu, jinak ani nemusi byt, ale jestli uz ji mas koupenou, tak ji urcite vyuzij. Nevis, jestli vydava jenom teplo nebo i nejake svetlo ta zarovka. Myslim si, ze zarivky s UV jsou lepsi, kvuli velke plose, ktere umeji zabrat, zarovky zaberou velmi malou plochu, ale tusim, ze T-Rex prodava nejake specialni UV zarice, ktere jsou mnohem lepsi nez zarivky a zarovky s UV, ale nevim, jak se to presne jmenuje, ale mrknu, pouzivaji to i v Prazske Zoo, akorat jsou financne narocnejsi. Jinak davame hodne vetvi do terarek, ale spis silnejsich, pak take policky a na stenu jim klidne muzes dat i nejakou sitovinu na lezeni. Pro jedno velke terarko jsme pouzili i takovou prolejzacku, kterou jsme koupili v Ikee, je to odkladiste na detske hracky a je to pro legose uplne super a z toho sameho matrose se prodava i takova peticipa hvezda, je super jim to dat na zet, dobre se jim po tom leze. Misto zivych kytek davame umele a snazime se jim to tam poradne ozdobit. Uplne jsem zapomnela rici, ze cele terarko natirame hlavne na zelenou, tvorime jim tam i nejake kresby stromu a tak, protoze jsou stromovi jesteri, ale to uz zalezi na kazdem individualne. Tak snad jsme te alespon nejak inspirovali. :))

V Zoo Praha maji tzv. vysokotlaky vybojky Osram Ultra Vitalux nebo Sanolux ted nevim - 300W, pouzivaj se spis do velikanskejch prostor, takze do terarka nadoma asi moc ne, ta wataz je "uchylna". Co se tyce tech T-rexek, jmenuje se to UV Active Heat, delaj se 100W a 160W plosny - myslim ze je to asi tak to nejlepsi pro normalni terarka, co se tyce dodavani UVB zareni. Na klasicke strance www.uvguide.co.uk jsou i testy, vyzarujou spektrum skoro stejny jako slunce. V porovnani s nema vypadaj klasicky trubicovy uvb zarivky jako nesmysly :))
Po novym snad budem mit UVB radiometr, tak si to sami zmerime a porovname s trubicovkama, se sluncem a vubec uplne se vsim :-D

To je supr děkuju moc za inspiraci dělam tam ted takové zadní stěny z betonu a pěny a natiram to na hnědo a šedo jako kámen vypadá to dobře a je to i dobré na šplháni ale namalovat tam nějakej strom nebo nějakou prolízačku to mě nenapadlo tak se dam asi na malíře a neco tam namaluju ;-) jen nevim proc kazdej zavrhuje ty topne kabely ja jsem je zabetonoval do betonu a oblozil bridlici a maji to moc radi nijak se knim nedostanou a nemuzou je poskodit a hrejou tak akorat a legusi na nich sedi porad! Ajinak nejvic se mu libi kdyz jde semnou do prace do bagru tam sedne na ramenu a bagrujem spolu celej den :-) No a jinak ja u nich mam tu zarivku a nekdy zapnu nocni svetlo ono nijak nehreje ale je to takove uklidnujici svetlo a kdyz se chci na ne divat tak je na chvilku zapnu rikam si ze kdyz pohodlne spi tak jim to urco nebude vadit :)) Tak uvidime az to dodelam poslu foto jesi se mi to povedlo.8-)

Jen porad nechapu proc ne ten topny kabel prece kdyz se mu to nebude libit tak tam porad nebude chodit ne? nebo v bagru zase porad leze tam jak fouka topenui a tam si lebedi a dnes mi na satne v praci utekl na radiator a tam spal jak drevo tak nevim to bych ho musel porad hlidat at tam neleze! To mu nejak skodi to teplo nebo co :?:

No tak tam je mi to jasny ale nevim jak se tak muze popalit to tam nekdo musi dat asi silnej kabel ja tam mam jen slabej a to je tak vlazny ma to jen 50w a oto se nemuze popalit ale asi to neni moc dobry jak jsem tak cetl tak nevim asi to do toho noveho nedam! a dam mu tam radej vic zarovek a nejakej vodopad a bazenek.

Topne kabely a kameny nejsou moc dobre hlavne kvuli tomu, ze to neni pro leguany prirozene zahrivani. Jejich prirozene zahrivani je zezhora ze slunce, jejich telo neni prizpusobeno zahrivani zespodu, diky tomu muze mit i nejake zdravotni nasledky. U nas se pouzivaji hlavne kameny bez termostaru nebo reostatu a ty se umi rozpalit na vysoke teploty a pak zpusobuje popaleni. Leguanovi se to libi, protoze to vydava teplo, proto leze i na topeni a neodleze. Ale neumi odhadnout teplotu, proste stale lezi i kdyz mu to ublizuje. Leguani maji takove to treti oko - temenni, ktere je uzpusobeno pro vnimaji tepla a intenzity slunecnich paprsku. Kdyz uz jsou nahrati ze slunce hodne a staci jim to, tak to vnimaji temenním okem, ktere jim rekne "jakoby" dost, ale na spodu tela nema zadny takovy "senzor", ktery by ho na to upozornil. Cetli jsme i nejake vyzkumy ohledne tohoto temenniho oka a je patrne, ze bez oka leguan nevnima mozna nebezpeci utoku predatoru a intenzitu slunecniho zareni (lezi stale na slunci a muze se i prehrat a umrit).
Zdravotni nasledky nemusi byt jenom popaleni kuze, ale i poskozeni vnitrnich organu. Radeji bych to vyresila svetlem zezhora.

Děkuju moc za pouceni tak kabel uz tam davat nebudu dam tam radej nejakou tu zarovku aspon nanej muzu lepe koukat.Necham si rad poradit.ted delam nove terarko tak aspon budu vedet co tam dat a co ne ;-) ted delam takove pozadi a zitra budu delat vodopad jeste nevim jak to dopadne ale pokusim se o to.predtim jsem to delal pomoci pletiva pěny betonu a ted jsem dal na radu z netu a delam to z ytongu tak uvidime jaky to bude.

Urcite to bude moc pekne terarko. Dokazu si ho predstavit, co to da prace. Asi myslis neco takoveho vid?

http://www.reptile.cz/index.php?option=com_datsogal lery&Itemid=82&func=detail&catid=27&id=257

Je to moc pekne, me se takove typy terarek take moc libi. My zatim resime teraria malbou na steny, potazenim sitovinou, hodne vetvi a nejake ty policky a umele kvetiny. Jeste jsem chtela rici, ze u leguanu je dobre zasilikonovat i spary mezi vetvemi a ruzne skvirky, kde by si mohl zastrcit ocasek. Tak hodne zdaru v tvorbe teraria a urcite az ho budete mit hotove, tak sem dej fotecky :-)

Jasně je to neco takoveho pokousim se o to jedno jsem si uz delal a pak jsem delal pro kamosa pro hada takove vetsi a ted delam na chodbe 150/150/250cm a ztoho planuju jeste nejakej prulez prez strop ven at v lete muzou na vzduch a na slunicko ale jeste nevim co tam dam po cem by mohli splhat:?: dnes jsem celej den delal vodopad a takovou skalu je to takova titerna prace no tak to jeste chvilku potrva ale uz se mi to libi.urcite pak dam sem fotecku k posouzeni. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru