Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka obojková

S tou vůní si dovolím :) Jak malej jsem se jel s kamarádem podívat na tesselaty a obojkovky podívat na jedno místo nedaleko Křivoklátu. Bylo jich sposuta obou druhů a byl to čupr zážitek. JAko správný sameček, tedy lovec :), jsem všechny musel ulovit a prohlédnout si je - tím se vůně násobila - jinými slovy, smrděl jsem jak pytel mrtvejch ryb :) Cesta vlakem zpět byla super - řečeno slovy klasika, seděli jsme sami v přeplněném kůpe, vlaku :) Museli jsme smrdět asi dost :) Hrozně blbě se to smejvalo a celkově to byla sranda :)

Zajímavé je, že jsem stejné smrádky zažil od absolutně nepříbuzné E.bimaculata - smrádek to je jiný, ale také vcelku účinný :)

O kousání N.n. je drobounká zmínka na www.balcanica.cz - jen jako zajímavost, že to taky asi umí.

Opravdu to není striktně vodní had, potkával jsem je např. na pusztě v MAďarsku třeba i několik km daleko od vody.

Braní do ruky je velmi podobné jako u dalších hadů.

Je to na jednu stranu škoda, že takovej krásnej had se nechová, ale na strane druhe je to dobre. V současné chvíli můžeme víceméně kdekoliv udělat molekulární či genetickou analýzu jakékoliv populace v ČR a můžeme si být téměř jisti, že daná populace nikdy nebyla ovlivněna - například přenosem jedinců z MAďarska. To by se v případně legálního chovu nedalo vůbec prováďet, protože lidi by je vypouštěli, kde je napadne - nevěřím, že by se to dalo regulovat. Výsledek y byl sice pro populace vekrze pozitivní - zvýšila by se genetická variabilita populací, což je, IMHO, vždy dobré, ale z pohledu udržení "čistého" genofondu je to průšvih. Proto si myslím, že je dobře, že se chovat nesmí - nehrozí ohrození početnosti, je jich hodně.

VH

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny