Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Užovka obojková

Docela by mě zajímalo, jak je na tom, co do složitosti, získání povolení k chovu této užovky. Docela by se mi někdy do budoucna líbila.....(až bude více zkušeností a nějaké bony na terárko). Jen nevím jak je to s povolením. Zaujal mě článek Richarda Horčice a jeho názor k těmto užovkám. Docela s ním souhlasím, že (řečeno ve zkratce)by bylo lepší omezit byrokracii a povolit chov a případně odchované jedince vypouštět do přirody.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mozna se to nekomu nebude libit ale ja mel stesti toho hadika najit u nas v baraku(ne nasem) byl hod…
haš 01.01.2008 23:55
haš
Povolení na chov a odchyt užovky obojkové jsem kdysi měl. Nebyl problém jej získat na ČIŽP kraje. By…
Georgij Gadjukin 02.01.2008 06:31
Georgij Gadjukin
Potřebuji poradit jak ji chytit v přírodě,máme jezírko plné ryb a před 14 ti dny jsme začali každé r… nový
604965961 06.05.2014 15:31
604965961
To bych viděla na jiného predátora, než na užovku, ta neloví pro srandu. Užovka si uloví rybu a pros… nový
Réza 06.05.2014 16:34
Réza
nebo taky třeba larvy vážek a potápníků, ty dokáží počochnit i poměrně velké ryby. Z větších pak tře… poslední
Aurifer 06.05.2014 16:56
Aurifer

Mozna se to nekomu nebude libit ale ja mel stesti toho hadika najit u nas v baraku(ne nasem) byl hodne maly tak jsem ho mel neco malo pres mesic v terarku..:-DPak sel k potucku kousek od mista kde jsem ho nasel(staveniste,nemohl se od tamtud dostat bez pomoci).Jinak by me taky zajimalo co do slozitosti ziskavani povoleni.

Povolení na chov a odchyt užovky obojkové jsem kdysi měl. Nebyl problém jej získat na ČIŽP kraje. Bylo to v době, kdy byla tato rozhodnutí příslušná úřadům dle stupně ohrožení. Kdo o tom rozhoduje dnes ale nevím. Jestli kraj či CHKO (jako např. u zmije)
Její chov jsem nakonec nerealizoval z prostorových důvodů. Kdysi před 1/4 stoletím to byl jeden z mých prvních hadů. Choval jsem tehdy 3 kusy asi dva roky, pocházeli z pomezí ČSSR/MLR/SSSR a když už začínali "adultnět" povolala mne vlast, tak hadi šli k blízkému rybníku. Jejich chov byl naprosto pohodový, brali naprosto vše, co jen trochu smrdělo rybinou nebo žabinou. Skokany, ropuchy zelené, ropuchy obecné, plotice, malé karasy, hrouzky, naparfemované holata i kuřecí maso. Jediné co odmítali byli oba druhy kuňky. Těch si ani nevšimli.

Potřebuji poradit jak ji chytit v přírodě,máme jezírko plné ryb a před 14 ti dny jsme začali každé ráno objevovat pokousané ryby,které za pár dní pak nacházíme mrtvé na hladině. Před pár dny jsme konečně zjistili,že to je práce užovky. Může mi někdo poradit jak se ji zbavit nebo na koho se obrátit? Martin z Milevska.

nebo taky třeba larvy vážek a potápníků, ty dokáží počochnit i poměrně velké ryby. Z větších pak třeba norek, kromě té kočky (která ryby taky většinou chytí a odnese) Jinak souhlas s tím, že užovkou to nebude, ta chycenou rybu prostě spolkne, aniž by ji poraňovala a nechávala na místě. Ikdyž samože užovka časem to jezírko dokáže od ryb vyčistit taky...ale než odchytávat užovku je lepší prostě jezírko oplotit pletivem, pak k němu nepolezou ani ti norci a kočky. Ale pokud tam jsou larvy vážek nebo potápníků, tak ty se holt musí vychytat síťkou, no..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru