Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vipera xanthina = Daboia xanthina ?

Ahojte, chci se jen zeptat těch co se vyznaj v jedácích... V knížce chováme terarijní zvířata je uvedena Daboia xanthina, na netu jsem pak viděl inzerát Vipera x. . Je to tentýž druh? Je moc krásná podle obrázku v knížce ale jsem rád že se s jedovatými hady setkávám jen na obrázcích:-D díky za odpovědi

Předmět Autor Datum
Jedná se o stejného hada. Vzhledem k vývoji systematiky a rozdílnosti přístupu k ní, se můžeš setkat…
Georgij Gadjukin 30.01.2008 09:13
Georgij Gadjukin
děkuju za odpověď;-) akorát mi naskakuje že ten odkaz je neplatný:-?
AdamGabrys 30.01.2008 11:21
AdamGabrys
už je to opraveno. poslední
Georgij Gadjukin 30.01.2008 11:24
Georgij Gadjukin

Jedná se o stejného hada. Vzhledem k vývoji systematiky a rozdílnosti přístupu k ní, se můžeš setkat (i u jiných druhů) s různorodostí názvosloví. Daboia je původně domorodý název zmije řetízkové Vipera russelli, která byla před časem vyjmuta z rodu Vipera a přeřazena do monotypického rodu Daboia. Následně začali někteří systematici používat rodové jméno Daboia i pro některé další druhy velkých zmijí původního rodu Vipera. Třeba zrovna xanthina nebo také zmije levantská Daboia lebetina, která je dnes už Macrovipera lebetina.
V současné době je xanthina řazena do nového (pod)rodu Montivipera, který někteří uznávají, někteří ne.
Systematika je poměrně hodně složitá vědní disciplína, která se jednak neustále vyvíjí a částečně také podléhá "módním trendům". Názvy taxonu, i ty v současnosti nepoužívané, se nazývají Synonyma. Jak taková synonymizace vypadá vidíš třeba tady.
Tady na poradně je pár lidí, kteří mají systematiku rádi, třeba připíší něco dalšího.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru