Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pomoc

Ahoj, je to skutečně tak, dávali jsme jednoho leguána i na slovensko, všechno oficielně a legálně - na Slovensku by ti měla stačit kupní smlouva (z čech) s tvýma iniciálama a prodávajícího k tomu, abys je tam mohl přihlásit. U nás se leguáni registrovat nemusí, mají vyjímku. Jeden známý ze Slovenska my to zjišťoval na vaší státní vet. správě v Bratislavě, tak sem dám přímo co mu napsali:

Dobry den

V pripade kupy exemplara druhu Iguana iguana – leguana zeleneho (alebo ineho, druhu pre ktory v CR nie je povinna registracia) je potrebne v sulade s § 12 ods. 17 preukazat jeho nadobudnutie v inom clenskom state (v tomto pripade v CR). Tato skutocnost sa preukazuje pokladnicnym blokom alebo fakturou z obchodu (oba tieto doklady maju uvedene svoje poradove cislo). V pripade kupy od sukromnej osoby je dokladom o nadobudnuti kupna zmluva. Kupnu zmluvu doporucujeme overit notarom alebo miestnym uradom v mieste bydliska predajcu. V praxi sa totiz vyskytli pripady, ked osoby uvedene ako predajcovia neexistovali, novy drzitel na Slovensku tak nemohol preukazat legalne nadobudnutie v inom clenskom state a exemplare boli zhabane. V pripade, ze kupna zmluva nebude overena, preverenie kupy exemplara v inom clenskom state bude statnym organom trvat dlhsie (je potrebne overenie u statnych organov CR, prip. priamo u predavajuceho).

Po zakupeni exemplara s potrebnym dokladom pre jeho dalsiu drzbu na Slovensku je potrebne:

1. poziadat Vedecky organ SR o pridelenie evidencneho c. (ziadost najdete na www.cites.sk)
2. zacat viest registraciu na druhovej karte (dnom nadobudnutia exemplara) – tlacivo opat na www.cites.sk (kopiu zaslete na prislusny obvodny urad zivotnrho prostredia)
3. bez zbytocneho odkladu poziadat o vydanie preukazu o povode miestne prislusny obvodny urad zivotneho prostredia (podla miesta drzby exemplara)

Ak exemplaru nebude mozne urcit povod (ceske organy potvrdzuju povod exemplarov len u vybranych druhov z prilohy B, u vsetkych druhov z prilohy B iba v pripade ich vyvozu mimo EU) moze obv. urad zivotneho prostredia vydat drzitelovi v sulade s § 12 ods. 17 potvrdenie o registracii. S takymto exemplarom je mozne nakladat v ramci EU (t.j. je mozne ho predat, ci uz v SR alebo do ineho clenskeho statu, je mozne ho rozmnozovat...) ale nemozno ho vyviezt z EU. V pripade, ze by ste ho v buducnosti chceli vyviezt mimo EU, je potrebne poziadat ministerstvo zivotneho prostredia o vyvozne povolenie. Toto vsak obdrzite iba v pripade, ze Vykonny organ CITES CR (MZP CR) potvrdi povod exemplara (tu sa pod povodom mysli, ci ide o exemplar pochadzajuci z volnej prirody, t.j. z dovozu, alebo je odchovany v zajati.....).



Zaroven Vám doporucujeme v pripade kupy exemplara Iguana iguana informovat sa aj na povinnosti vyplyvajuce z veterinarnych zakonov. Informacie obdrzite na Statnej veterinarnej a potravinovej sprave SR (c.tel. 02/60257333 – ustredna), Botanicka 17, 842 13 Bratislava.


PS: moc pěkný terárko ;-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny