Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Trochu Vám do toho vpadnu o výbojkách a Uv mám docela jasno. Pokud chcete to nejkvalitnější, tak zku…
tris 20.04.2008 20:59
tris
tris: mrkni do pošty ;-) poslední
MadMike 21.04.2008 08:48
MadMike

Trochu Vám do toho vpadnu o výbojkách a Uv mám docela jasno. Pokud chcete to nejkvalitnější, tak zkuste Lucky Reptile - Bright Sun UV. Momentálně nic lepšího neseženete. Mám to doma a otestováný fakt bomba a to jsem zkoušel i různý jiný výbojky. Ostatní jako T-rex nebo Mega-ray jsou bezva, ale jejich obrovská nevýhoda je v sérii zapojené žárovkové vlákno, které zbytečně zkracuje životnost. Navíc Bright Sun je zatím jediná Halogenidová výbojka určená pro plazy, takže má největší svítivost a super barevné podání a to UV.. no nádhera. Skoro to vypadá, že jsem dealer že ? :-D. Nevýhoda je ale potřeba předřadníku, ten origoš je docela drahej, ale kdo říká, že se musí použít originál, že ? Třeba ve srovnání se zářivkou Narva - 30 cm - UV index zářivka stěží 1 a výbojka pohodlně 11, tolik jsem ještě letos nenaměřil ani na sluníčku. Jo jinak ta ochraná vrstva je na baňce (luminofor), hlavně nezkoušejte rozbíjet tu vrchní baňku. Například u rtuťových výbojek pokud luminofor rozbijete, tak z toho sice máte horské sluníčko (kdysi se to tak používalo), ale značně germicidní, je tam tak velký obsah UVC, že tím můžete desinfikovat vzduch, fakt po pár minutách v místnosti je pěkný smrádek.
Ale i přes ten luminofor trochu Uv prosvítá, můžu to změřit. Dají se do pětistovky sehnat 70W buďto rtuťové nebo sodíkové (mají ale moc červeného spektra) nebo v nejlepším případě halogenidové výbojky, ty jsou nejlepší.
Madmike:Vyprdni se na UV metr a sežeň si speciální hodinky pro jachting, které měří UV index a máš to to samé a za zlomek ceny. Jedny takový mám a je to v pohodě, hned vím, co je potřeba vyměnit.:i:
uff to jsem se ale rozepsal ..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru