Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem nevykladená vajíčka

Nevím,jestli Vás potěším, ale mám tuhle zkušenost:
Mám samici Lampr. alterna alterna, která mi zatím každým rokem snáší dvě snůšky vajec. Druhá snůška obvykle čítá cca 4 - 6 vajec a byla (tedy zatím) vždy neoplozená. V loňi vykladla bez problémů ze druhé snůšky jen 2 vejce a 4 zadržela. Při návštěvě veterináře (za dva dny) byl aplikován Oxytocin, a po cca 4 hodinách snesla jedno vejce.
Další, následující den při pokusu o vymasírování, nejhlouběji uložené vejce ve vejcovodu ruplo, a dvě zbylá celá nepoškozená vejce (blíže ke kloace) pak byla doslova ,,vyplavena". Masáží jsem pak z vejcovodu snadno vymasíroval i většinu z obsahu ruplého vejce, a nakonec bez problému vyšel i prázdný obal vejce. V tu chvíli, jsem cejtil, že je to celé v řiti.
Dle názoru známého veterináře (v tu chvíli) není ruplé vejce žádný poblém, a předpověděl mi, že samice bude v pořádku (pokud se tedy jednalo opravdu opět o neoplozené vejce).
Obráceně; mezi chovateli tradičně frčí názor, že pokud dojde k ruptuře vejce, nemá samice obvykle moc velké vyhlídky na přežití. Takže jsem spíš očekával následně nějaké zdravotní komplikace.
Samici jsem raději oddělil do hygienicky čisté nádrže, jen na novinovej papír s miskou na vodu. Na pohled dle chování (každodenní prolézání terária)vypadala v pořádku. Jen neměla vůbec zájem o potravu. Takže jsem ji pak v rozmezí dvou měsíců 2x násilně nakrmil, a důležité bylo, že bez problémů trávila. Pak došlo ke svleku a po ekdysi začla lovit myši opět sama. Divil jsem se jak snadno z toho vyšla. Tímto nechci u nikoho umocňovat dojem, že ruplé vejce je nějaká sranda. Možná měla moje samice prostě jenom štěstí::-/.
I když budu zvědav jak se vypořádá s březostí letos. Teď je v perfektní kondici.
PS: Už jsem se tu na to ptal, ale zeptám se opět: Nevíte někdo, jak zabránit druhým snůškám v roce? S touto problémovou samicí chovám v této nádrži druhou samici téhož druhu, a ta mi druhou snůšku nesnáší. Takže v chovných podmínkách bych chybu neviděl.Díky

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny