Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem želva po hibernaci

Ahoj,
prosím všechny o radu a pomoc. Zazimovala jsem želvu Testudo hermanni a po probuzení nechce žrát. Trochu chodí, ale v terárku se zdržuje pod tepelným zdrojem. Je to už skoro 3 týdny a mám o ni strach. Nemáte někdo zkušenosti s tím za jak dlouho želva začne žrát po hibernaci?
Děkuji, Lenka

Předmět Autor Datum
Po ukonení hibernace je veľmi dôležité želvu vykúpať vo vlažnej vode a poskytnúť jej tak možnosť dop…
Tanteo 06.04.2008 11:37
Tanteo
Mám trochu jiné zkušenosti. Želvy budím velmi rychle. V den vytažení ze sklepa je umístím obvykle do…
Salicornia 06.04.2008 11:56
Salicornia
Chlape, tak teď jsi mi v tom želvím probouzení udělal zmatek. Pokud jsem to dobře pochopil, tak želv… poslední
carlos 07.04.2008 12:34
carlos

Po ukonení hibernace je veľmi dôležité želvu vykúpať vo vlažnej vode a poskytnúť jej tak možnosť doplniť si zásobu vody v organizme. Vo vode ju nechávame po dobu cca 20 minút. Výška hladiny by mala byť len taká, aby sa mohla bez problémo nadýchnuť. Po tomto kúpeli ju premiestnime do terária, kde udržiavame vyššiu vlhkosť vzduchu pravidelným rosením a tým napodobnňujeme aj prirodzené podmienky z voľnej prírody. Kúpel môžeme ešte 2-3 krát zopakovať a aj počs roka želvu pravidelne kúpeme. Teplotu zvyšujeme postupne. Prvé dni zapíname vyhrievanie len na 3 hodiny a každý ďalší týždeň toto predlžujeme o hodinku. Nočné teploty by mali byť spočiatku nižšie okolo 15°C. Želve podávame dostatočne pestrú zelenú potravu (rôzne byliny, čínske zelí,..). Kŕmenie s ovocím a krmivami živočíšneho pôvodu vynechávame. Problém môže byť aj v nedostatočnej intenzite celkového osvetlenia terária.

Mám trochu jiné zkušenosti. Želvy budím velmi rychle. V den vytažení ze sklepa je umístím obvykle do slunečného skleníku (teplota 15-20 °C) Druný den je nechám v prostorném výběhu (2 m2), kde je lokální zdroj tepla. Vykoupu přesně tak, jak uvádí Tanteo. Třetí den želva obvykle začíná žrát (někdy už druhý, někdy až čtvrtý). Tři týdny rozhodně není dobrá situace. Želvu, kterou nepřinutím tímto způsobem žrát, koupu pravidelně každý den, než se rozežere. Teplota vody 32 °C. Želva nejprve jen tak leží ve vodě a kouká - nahřívá se. Vytahuji ji teprve tehdy, až se nejméně 10 minut snaží sama z nádoby vylézt. Pohyb usnadňuje vyčurání, které je jednou z podmínek návratu apetitu. Pozor, želva se nesmí topit, ale málo vody je také špatně. Pokud dlouhodobě nežere, může to být důsledek jiných problémů - například velkého začervení. Pokud chcete udělat optimální podmínky, zahrabte ji na noc vždy do vlhkého listí v boudičce. Držím palce, ať to vyjde.

Chlape, tak teď jsi mi v tom želvím probouzení udělal zmatek. Pokud jsem to dobře pochopil, tak želvu ze zimoviště (méně 10°C) vytáhneš hned do skleníku, druhý den mají k dispozici žárovku a třetí den žerou? Ptát se po tom co mi při 3 týdenním probouzení zakalily 2 hermanky (ty největší ze skupiny).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru