Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Povlak na krunýři

Chtěla bych Vás poprosit o radu. Mám asi půlroční želvu ozdobnou. Asi před týdnem jí začala z hlavy a krku viset ...(přirovnala bych to ke kůži, která se loupe člověku, který se spáli na slunci). Během totoho týdne se jí udělal stejný povlak na celém krunýři. Když je na souši není nic vidět, jen když vleze do vody žačne to kolem ní vlát a taky na omak je krunýř trochu slizský. Také voda v teráriu se tento týden špiní víc, než předtím, ikdyž se ji snažím udržet čistou a často ji teď měním. Želva své chování nezměnila žere pořád stejně a taky se stejně pohybuje.Vím, že se želvám vyměňuje kůže, ale vyměňuje se kůže i tak mladým želvám? A pokud ano patří k tomu i ten povlak na krůnýři? Jak dlouho vlastně trvá výměna kůže a jak často probíhá. Předem děkuji za Vaše odpovědi popřípadě rady.

Předmět Autor Datum
Loupání kůže na těle je u želv normální a probíhá různě podle druhu. U rodů Trachemys a pod. se odlu…
Hugo 11.04.2008 13:46
Hugo
Želvu mám prozatím v menším teráriu asi 50x30 cm. Vodu měním 2x týdně. Vodu nechámám odstát asi 4-5…
kitapa 11.04.2008 14:30
kitapa
Špatně jsem se vyjádřil, namyslel jsem přímo zbytky krmení, ale při překrmování se voda celkově kazí… poslední
Hugo 11.04.2008 14:42
Hugo

Loupání kůže na těle je u želv normální a probíhá různě podle druhu. U rodů Trachemys a pod. se odlupuje slabá vrstva asi tak 1-2 týdny. Příliš časté loupání může být způsobeno jak špinavou vodou tak častou výměnou neodstáté vody.
Nevím co si mám předtavit pod pojmem "Slizký povlak na krunýři" ale karapax by slizký být neměl, pokud není porostlý řasou. Zkus popsat podmínky chovu. Karapax je možno očistit lehce zubním kartáčkem. Důvod může být usazená špína z vody při překrmování a bez filtrace, ale i plísňové či bakteriální onemocnění. Má želva možnost vyhřívat se na souši pod žárovkou?

Želvu mám prozatím v menším teráriu asi 50x30 cm. Vodu měním 2x týdně. Vodu nechámám odstát asi 4-5 hodin. Jeto málo? Usazená špína z krmení v teráriu není, neboť zbytek krmení, kterého si přestane po chvíli všímat vytáhnu ven. Filtr v teráriu prozatím nemám. Želva si může vylézt na souš a vyhřívat se pod žárovkou.

Špatně jsem se vyjádřil, namyslel jsem přímo zbytky krmení, ale při překrmování se voda celkově kazí a tím spíš pokuď tam potrava "chvíli" zůstáne. Čím krmíš ? Má přísun vit "A"

Želva si může vylézt na souš a vyhřívat se pod žárovkou

A využívá tohoho? Pokud má teplou vodu tak nemá potřebu lézt na souš.

Možná by pomohl ten filtr, no pokud to nevypadá jako plíseň, tak bych to neřešil, ale sledoval aby to nepřerostlo v nějaký problém.

Ale pokud to za ní vlaje, a je to z krunýře a ne z krku či nohou tak to fakt není normální, to by chtělo fotku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru