Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nádor u ještěrek

Mám Anolise rudokrkého a za poslední dobu u něj pozoruji, že se mu za hlavou na krku dělá hrbolek, který roste, chuť k jídlu pořád má, krmím ho moučnými červi a mouchami, cvčci mu nejsou pochuti. Nemáte někdo zkušenosti s nádory u ještěrů nebo podobnými případy? Děkuji za radu

Předmět Autor Datum
No takoejhle novotvar by mohl být teoreticky absces (pokud se zranil a zanítilo se mu to) nebo nějak…
MadMike 12.04.2008 12:06
MadMike
Přikládám i fotku pro přestavu, počkám ještě nějakou dobu, jestli se to třeba neztratí a zkusím změn…
Danča 12.04.2008 12:59
Danča
Moučný červy ani moc né, spíš obsahujou větší množství chitinu, tučný jsou hlavně zophopasy (ty velk…
MadMike 12.04.2008 13:09
MadMike
Přidáváš do jídla vápník, kolik? Už jsem podobný bulky viděl (u anoláků i phelsum). A všichni s tím…
knoxville 12.04.2008 13:35
knoxville
Dávám mu připravenou směs od Zoomedu reptivite (211g/kg), velkou dávku mu však nedávám, jen tolik na… poslední
Danča 12.04.2008 13:49
Danča

No takoejhle novotvar by mohl být teoreticky absces (pokud se zranil a zanítilo se mu to) nebo nějaký granulom, odhadnout se to samozřejmě nedá a pochybuju, že třebá já bych to byl schopnej rozeznat i z fotky. Pokud se mu to bude stále zvětšovat, tak bych neotálel a navštívil veterináře, který z toho vezme vzorek popř. to propláchne. Ono mu to teď nemusí dělat problémy, ale potom už může být taky pozdě něco s tím dělat. Samozřejmě polemizuju, bez fotek se nedá tvrdit samozřejmě vůbec nic...

Moučný červy ani moc né, spíš obsahujou větší množství chitinu, tučný jsou hlavně zophopasy (ty velký tlustý).
S tímhle bych ale k veterináři určitě zašel - v anolisech se nevyznám, ale hádám, že normální to není a je to dost velký. Jako tuková bulka se mi to nezdá, ale můžu se i mýlit.

Přidáváš do jídla vápník, kolik? Už jsem podobný bulky viděl (u anoláků i phelsum). A všichni s tím žili normálně dál, jednalo se o nahromaděný přebytečný vápník. Ale to samozřejmě nevylučuje, to co napsal Mike, může to být způsobeno v důsledku mechanického poškození.

Dávám mu připravenou směs od Zoomedu reptivite (211g/kg), velkou dávku mu však nedávám, jen tolik na poprášení hmyzu. O mechanickém poškození nevím, chovám ho v párku a většinou je klidný. Zkusím mu podávat méně směsi, kdyby to bylo tímto způsobené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru