Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán černý....

Všem přeji hezký den.Budu rád za jakoukoliv informaci o aklimatizaci leguána černého.Chovatelů tohoto druhu ještěra není moc.Mám ho doma skoro měsíc a už si nevím rady..Odhadní věk je okolo roku a pochází z volného odchytu.Zakoupený z krámu a prošlý karanténou.Špatný příjem potravy,plachost atd.Vím že leguáni trpí stresem a tento obvzlášť.Znalosti v tomto směru nějaké mám,ale není jich dostatek.Vyzkoušel jsem už různorodou stravu-živou i rostlinnou a zatím se mi nedaří.Vzal si jen pár cvrčků.Červy nechce a zeleninovou potravu už vůbec ne.Vitamíny podávám na živě potravě,ale než požije cvrčka tak už na sobě nemá vůbec žádné vitamíny.Předem děkuji za jakoukoliv odpověď.....

Předmět Autor Datum
Co já vím,tak Ctenosaura similis chová Pavel Šmek.Tak možná on něco ví.Nebo zkus MadMaika.
Melda 23.04.2008 20:21
Melda
Zdravím, se Ctenosaurama bohužel zatím zkušenosti nemáme - nechováme. Ale u importů bych samo čekal…
MadMike 23.04.2008 20:38
MadMike
Mám doma 3 tyto černé leguány - samce. Jsou asi 6 let staří a já je mám skoro 3 roky. Nikdy jsem s n… poslední
Chovatelka 25.04.2008 12:28
Chovatelka

Zdravím, se Ctenosaurama bohužel zatím zkušenosti nemáme - nechováme. Ale u importů bych samo čekal zablešenost - dával jste na rozbor trus? pokud má vnitřní parazity, může to mít přimou souvislost s příjmem potravy. Pokud je ten leguán viditelně ve stresu, dal bych mu co největší klid včetně zakrytí terária nějakou plachtou. Klidně bych zvýšil přísun B1 thiaminu + další vitamíny a minerály.
Vím, že je to v rozporu s tím co jsem teď říkal, ale pokud nemá parazity, zkuste mu mix vitamínů ve vodě vpravit stříkačkou přímo do tlamy, klidně spolu s mixlou potravou...U divokých odrostlejších leguánů zelených mám zkušenosti, že se můžou uklidnit klidně až po dvou letech, i když ten váš je ještě podle vašich údajů mladý, za měsíc bych v psychice ani výrazné zlepšení nečekal.

Mám doma 3 tyto černé leguány - samce. Jsou asi 6 let staří a já je mám skoro 3 roky. Nikdy jsem s nimi neměla žádný problém. Dávám jim ob den salát nebo listy pampelišek nebo i květy, cvrčky nedávám vůbec, ale jednou za tři týdny podávám holátka. Vitamíny nedávám žádné. Mám UV zářivku a lokální výhřev bodovkou. Snad se vám bude dařit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru