Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguan zeleny začátek

Ahoj lidi chystám se na chov leguána zeleného.Chystám pro něj zatím terárko o rozměrech 140x70x150 (dxšxv) jek dlouho mu to vydrží?Většího terária by se mohl dočkat až tak za 3 až 4 roky.Potom mám další dotaz ohledně krmení.Na i fauně jsem se nehodil ani na hnůj, když sem napsal, že se nesmí krmit crvčkama a jnou podobnou havětí.Ale spousta dalšíh vebu včetně www.leguanzeleny.com kde čerpám informace píše, že zásadně jenom rostlinnou.Dokonce mě zepsulo i pár prej chovatelů leguánů.A do třetice, když si koupím leguána ze zveráku, kterej byl krmenej cvrčkama a tak, nenechá to na něm následky? Nerad bych o něj za pár let přišel. Dík moc všem za odpovědi.

Předmět Autor Datum
No pominu-li teď realitu v přírodě, zkrmování živočišnejch bílkovin je přežitek z dob dřívějších, kd…
MadMike 02.05.2008 19:09
MadMike
Jo váš web znám, taky jsem na něj narazil při hledání informací.Samozřejmě bych lega radši od chovat…
Drahoš 02.05.2008 19:27
Drahoš
No teoreticky by to stačit mohlo - hodně záleží na legošovi, tedy původu. Někteří nejsou tak velcí,…
MadMike 02.05.2008 20:16
MadMike
Dobrý den, již cca rok se informuji o chovu leguana, čekala jsem na přestěhování se do domku a v tu…
maches 28.08.2008 07:47
maches
Obávám se, že na to neexistuje jednoduchá odpověď. Každej legoš reaguje uplně jinak, ale pokud si bu… poslední
MadMike 28.08.2008 08:50
MadMike

No pominu-li teď realitu v přírodě, zkrmování živočišnejch bílkovin je přežitek z dob dřívějších, kdy informací bylo opravdu pomálu. V dnešní době nevidím žádnej důvod, proč leguány ládovat cvrčkama, vajíčkama a já nevím, čím vším ještě. Je i dost rostlinných bílkovin, který hravě doplní potřebu. Ale abych byl přesnější, mluvím o SYSTEMATICKÝM, podávání živ. bílkovin - tedy pravidelně. Rozhodně leguánovi nevyplachuju žaludek, když mě čmajzne kus sejra nebo když ho chytím, jak mi ujídá z kornflejků s mlíkem. Chce to ale maximálně omezovat a moooc pomálu - Leguánům to prokazatelně škodí - jednak negativně ovlivňuje metabolismus a vnitřní orgány (ledviny), což u dospělejších zvířat vede až k selhání ledvin, dně. Legoš krmenej živ. bílkovinama nepřežije obvykle dýl jak 5-7 let, zatímco vegoš ti vlítne přes 15 let jako mlaďoch ;-).
Mrkni na náš webik, třebas doplníš nějaké info, docela jsme si na tom dali záležet.

Jinak neber nic jako dogma, na jednu sranu jsou vědecký výzkumy, který prokazujou, že u legoších mimin ještě ze zárodečným žloutkem nebylo v jejich žaludcích nalezeno nic živočišného původu, ale zase někteří vědci v období, kdy je málo vegetace pozorovali leguány, kteří žrali nějakou mrtvolku - když maj hlad, tak maj prostě hlad. To ale neznamená, že jim to neškodí :!: ono v přírodě to je všechno trochu jinak a nic není jen černý a bílý. ;-)

Moje skromné doporučení - živočišným NEKRMIT!, a s tím zverexem - no když si koupíš hodně mladýho, tak to nebude snad takovej problém se zdravím, spíš s tím, že si na ty cvrky zvyk a nebude ti chtít ze začátku zelený - ale pokud bude zdravej, nakonec si vezme...nakolik ho to ovlivní do budoucna bohužel nedokážu odhadnout, k dobrýmu to ale nebude.

Jo váš web znám, taky jsem na něj narazil při hledání informací.Samozřejmě bych lega radši od chovatele, ale na Olomoucku jsem zatím žádného nesehnal :-( Tak kdyby prosím někdo věděl tak mě dejte vědět. Jo a co ta velikost terka na jak dlouho by mu mohla vystačit.Po rekonstrukci patra pro něj chystám větší, ale jak jsem psal bude to asi až tak za 3-4 roky. Samozřejmně z výškou bych mohl jít ještě o něco výš. Bohužel délka a šířka musí zůstat.

No teoreticky by to stačit mohlo - hodně záleží na legošovi, tedy původu. Někteří nejsou tak velcí, jiní můžou bejt ve 4 letech už hodně velký. Ale dle mýho, pokud bude mít i možnost pohybu mimo terko tak by to stačit mělo...jestli můžeš zvednout výšku, tak směle do toho ;-) - pro mládě netřeba, ale výšky není nikdy dost.

Dobrý den,

již cca rok se informuji o chovu leguana, čekala jsem na přestěhování se do domku a v tuto chvíli mám v plánu si pořídit nového miláčka. Zeptám se:, nebude pro mláĎě terárium těchto rozměrů 2m x 1,5m x 1m moc veliké? Mám v plánu se jej nechat na zakázku. Dále, nemáte nějakej kontakt na chovatele v pardubickém kraji?

Předem moc a moc díky za info
Markéta

Obávám se, že na to neexistuje jednoduchá odpověď. Každej legoš reaguje uplně jinak, ale pokud si budete kupovat mládě a počítáte s tím, že ho budete "ochočovat", terárko bych zmenšil např. na 1x1x0,6 (vxšxh). Někteří leguáni ale reagují dobře hned od začátku a zvládli by i takové terárko. Záleží také na vašem přístupu a trpělivosti. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru