Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem těhulka leguánka

Dobrý den mate někdo skušenost s leguanem snesla mi vajičko jen jedno a je pořad tlusta do kdy asi muže naklast další a mate nekdo skušenost daji se odchovat doma mladata.

Předmět Autor Datum
Dobrý den?UF... a nakladla ho do kladiště nebo jen tak? Kdy ho nakladla?? jestli už je to už pár dní…
MadMike 07.05.2008 20:03
MadMike
pařila se a nakladla to v sobotu večer od tej doby nic
leguan bohus 07.05.2008 22:16
leguan bohus
Zadržená vejce mohou vést bez veterinární, nebo odborné péče k úhynu, tak šupky na veterinu!
Dann 07.05.2008 22:46
Dann
No ja pravě nevim jak dlouho to muže klast někde jsem četl že až 5 dní nebo tyden tak nevim.
leguan bohus 07.05.2008 22:57
leguan bohus
Jestli je to od soboty, tak už je to pěkně dlouho.
Dann 07.05.2008 23:03
Dann
Klást může i víc dní, ale nebývá to zas tak často a hlavně to je v denních intervalech a né s takový…
MadMike 07.05.2008 23:03
MadMike
jo jo bednu tam mam s piskem namichanym s hlinou a trošku vlhkej zavřenou a zboku diru leze tam a po…
leguan bohus 07.05.2008 23:28
leguan bohus
No bejt tebou, tak si vezmu volno z práce a jedu tam, protože když má kladiště a navíc je naložená v…
MadMike 08.05.2008 11:27
MadMike
Tak dnes nakladla dalši vajičko ale připada mi že ty vajička jsou dost velka čekal jsem že to budou…
leguan bohus 08.05.2008 15:38
leguan bohus
To jsem ještě fakt neslyšel, že by leguán kladl vejce po jednom a ještě s takovejma pauzama...něco n…
MadMike 08.05.2008 15:56
MadMike
tak diky uvidime zitra tam zavolám jestli tam jsou dnes je svatek tak tam neni nikdo a kdyžtak tam z…
leguan bohus 08.05.2008 16:27
leguan bohus
Tak jsem dnes byl na veterině tak udělal rentgen a ultrazvuk a vajíčka jsou tam napočital jsem ještě…
leguan bohus 10.05.2008 22:24
leguan bohus
A to vůbec neviš, co jí píchal? - kalcium glukonát, oxytocin ?? a cos dostal za ty léky? To, že nemu…
MadMike 11.05.2008 09:30
MadMike
urcite je vzdycky dobre vedet, co zvire dostalo. Neni to ani treba na uctence? Pokud daval injekcne… poslední
JaBula 11.05.2008 15:16
JaBula

Klást může i víc dní, ale nebývá to zas tak často a hlavně to je v denních intervalech a né s takovýma pauzama - pokud nakladla jedno vejce v sobotu a od tý doby nic, bude se jednat pravděpodobně o retenci a tady je kvalifikovaný veto víc než nutností.
Můžu se zeptat - měla připravené kladiště? (bedna z pískem s uzavřeným vrchem atd.atd.)

jo jo bednu tam mam s piskem namichanym s hlinou a trošku vlhkej zavřenou a zboku diru leze tam a porad hrabe všude po terarku a leži v teplej vode v bazenku.asi budu muset na veterinu jen nevim kdy se tam dostanu musim byt ted porad v praci tak nevim co bude.

No bejt tebou, tak si vezmu volno z práce a jedu tam, protože když má kladiště a navíc je naložená v teplý vodě (nám to dělaly samice také), tak chce vyloženě klást a nejde jí to. Taky jí to hodně vyčerpává, takže bys mohl o tu samici i přijít - tím tě nechci strašit, nemám představu, po jaké době se vejce mohou začít kazit, ale celkově samici vevnitř tlačí a čím bude slabší z hrabání, tím to bude horší.
Já bych si radši vzal neplacený volno nebo s ní někoho poslal, než ji nechat na pospas osudu, je to na tobě.

Tak dnes nakladla dalši vajičko ale připada mi že ty vajička jsou dost velka čekal jsem že to budou menši maji tak 4cm. kolik asi maji takove samičky na poprve vajiček? zajimavy je že to neklade do tej bedny nevim co se ji na ni nelibi mam to přesně podle tady těch navodu a stejne to naklade vedle na zem.tak nevim.

To jsem ještě fakt neslyšel, že by leguán kladl vejce po jednom a ještě s takovejma pauzama...něco nebude podle mě v pořádku. K veterináři bys měl jít stejně, i kdyby jsi to čekal - pro kontrolu. Někdy se jim kladiště prostě nelíbí a kladou to všude možně - máš ho dost velký? (min. tak aby se tam celá natáhla). Samičky leguánů můžou mít cca 6 - 70 vajec (průměrně kolem 20-40), velikost oplozených je většinou 3,5-4,5 cm - ale to mám z knížek, nikdy jsem je neměřil. Udává se taky, že ve většině případů z první snůšky nic nebejvá (mláďata), maj to tak zařízený v přírodě, když kladou ještě moc mladé a mláďata by se rodila slabá.
Po jednom vejci to určo normální není, takže vet určitě, minimálně ten rentgen.
Třeba se i někdo jinej vyjádří...

tak diky uvidime zitra tam zavolám jestli tam jsou dnes je svatek tak tam neni nikdo a kdyžtak tam zajedu na ten rentgen.tu bednu mam dost velkou ona tam leze a natahne se tam vpohodě tak nevim proc.zezačatku tam sni byl i samec tak možna proto se ji nechtělo ale ted už ho mam jinde tak ma klid.

Tak jsem dnes byl na veterině tak udělal rentgen a ultrazvuk a vajíčka jsou tam napočital jsem ještě nejmin 6 ale asi nejsou všechna vidět.tak ji dal nějake injekce a ještě mi dal něco domu co ji mam davat nějaky kapky a tabletky a ještě to co ji pichal tak ji to davam ale nevim jesi to pomuže.Asi stim tady nikdo nema skušenost takovou žeklade tak dlouho a nemuže to naklast co?

A to vůbec neviš, co jí píchal? - kalcium glukonát, oxytocin ?? a cos dostal za ty léky? To, že nemuže naklást může být důsledek chovnejch podmínek, ale i to, že je to třeba prvorodička atd.atd. - je to jak vařit ze vzduchu, zvlašť, když nenapišeš co jií bylo vetem podáno a co ti k tomu řekl.

urcite je vzdycky dobre vedet, co zvire dostalo. Neni to ani treba na uctence? Pokud daval injekcne kalcium, je mozne, ze vyklade dalsi vejce jeste tyz den, s oxytocinem je lepsi pockat az kdyz nezabere kalciovka (nebo dve). Ovsem take pouze za predpokladu, ze vejce nejsou nadmerne velka a projdou panvi leguanice. Zmeril treba veterinar na rtg snimku prumer vajec a prusvit panve? Vejce mohou byt prilis velka a tam je asi nejbezpecnejsi reseni operace (ale jen u zkuseneho veta). Odsavani obsahu vejce je pomerne riskantni zakrok, nehlede na to, ze zadrzena vejce jiz mohou byt k vejcovodu "prischla" a nic by se tim nevyresilo...tady uz je to pak hra o cas...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru