Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem L. t. hondurensis - svlek - kde je chyba?

Dobrý den, 8.4. jsme si od chovatele přinesli L. t. hondurensis (dále Evelínka), narození nevíme, velikost cca 45 cm, podmínky chovu u nás: terárium 45 x 25 x 35 (až poporoste dostane větší), podklad rašelina s pískem, vybavení: topný kámen, miska s vodou, úkryt (v chladnější části), v chladné i teplé čáati po kusu mechu (s oblibou se do něj zahrabává), hrubý kámen (na otírání), žárovka jen 7W příležitostně, podle měření i bez ní teploty 29 - 30 °C v teplé části, přímo na kameni max. 35 °C , 22 - 24 °C v chladné části, rosíme denně, od zakalení (3.5.) 3 - 4x denně. 7. - 9.5. jsem byla na druhém konci republiky. Osmiletá dcera, jíž vlastně Evelínka patří, mi 8.5. telefonovala, že se Evelínka svlékla a svlečka není v celku. Byla ale přesvědčená, že se had svlékl celý. Protože jsem se v této poradně na jiném místě dočetla, že hondurasky se občas svlékají po částech aniž by to znamenalo problém, myslela jsem, že je vše v pořádku a zaúkovala jsem dcerku aby ji nakrmila - naposled Evelínka žrala 30.4. (jen myší hole, měli poslední a potkančí jsem nesehnala). Evelínka snědla odstavenou myš. Dnes ráno jsem se vrátila a zjistila, že Evelínka má na spodní čelisti a bradě zbytek kůže. Ač je jinak na manipulaci zvyklá, teď, po nakrmení, je samozřejmě poněkud nenaložená.
Dotaz č. 1) je možné koupel a odstraňování staré kůže odložit o dva - tři dny až trochu vytráví?
Dotaz č. 2) jak upravit podmínky aby se příště svlékla beze zbytku? Vlhkoměr klidně koupím, ale chovatelské pokyny v příručkách i na internetu mluví obvykle pouze o Lampropeltis triangulum, bez rozlišení specifických požadavků poddruhu. Podle životních podmínek místa výskytu soudím, že Evelínka bude požadovat spíš vyšší vlhkost, ale kolik %konkrétně?
Děkuji předem za všechny rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
ahoj, vubec se nestresuj, hadika nech normalne vytravit a az pak ho dovyslikej, je taky mozne, ze si…
Redsnake 10.05.2008 13:25
Redsnake
naposled Evelínka žrala 30.4. cetl jsi to?
Kolar 10.05.2008 13:49
Kolar
Pardon, asi jsem nepřehledně formulovala, naposled žrala Evelínka 30.4.0 před svlekem. Po svleku jse…
IrenaK 10.05.2008 13:56
IrenaK
:-Dkoukni se na netu jaka je vlhkost v miste kde zije..jak jsem napsal ten vyskyt normalne kouknes j…
Kolar 10.05.2008 14:03
Kolar
Inu, na klimatické mapy jsem se dívala už dříve - a několikrát. Podle nich to ovšem vypadalo, že Eve…
IrenaK 10.05.2008 20:52
IrenaK
:-Dvyborny usudek.staci udrzovat dobrou teplotu a sama poznate jestli kdyz vecer porosite pulku tera… poslední
Kolar 10.05.2008 21:02
Kolar

ahoj, vubec se nestresuj, hadika nech normalne vytravit a az pak ho dovyslikej, je taky mozne, ze si ten zbytek svlecky odstrani otiranim o predmety sam...Pokud mu tam ta svlecka zustane jeste par dni vubec nic se nestane, rozhodne to nemusi byt hned ted, zvlaste kdyz je nakrmeni...
:puff:

Pardon, asi jsem nepřehledně formulovala, naposled žrala Evelínka 30.4.0 před svlekem. Po svleku jsem dala dceři po telefonu pokyn ať jí nakrmí, protože jsem nevěděla, že není svléknutá dokonale. Takže žrala ještě 9.5.. Znovu děkuji všem za zájem. Jak se, prosím, označuje dotaz za vyřešený? Pokud by se tedy ještě nenašel někdo, kdo by mi, třeba z vlastní zkušenosti poradil, jakou vlhkost mám Evelínce běžně udržovat. Vlhkoměr není tak velká investice, ale musím vědět, jaké hodnoty se vlastně chci doměřit.

Inu, na klimatické mapy jsem se dívala už dříve - a několikrát. Podle nich to ovšem vypadalo, že Evelínce dost přetápím. Jenže ona nepochází z Hondurasu, ale od chovatele z Proseka. Ten má hadinec v temperované místnosti plné terárií s hroznýši, korálovky jsou v umělohmotných boxech (jako na potraviny), vybavení obojího jednotné: kus rašeliníku a nádoba s vodou. Žádné starosti s teplou a studenou zónou nebo jestli mají hadi drsný kámen na otírání. Přesto mu hadi prosperují - chová je totiž na prodej a co by prodával, kdyby se mu nemnožili. I Evelínka, pokud mohu soudit, prospívala. Nevím, jak je přesně stará, ale koupili jsme ji před měsícem jako skoro půlmetrovou a to už není žádné čerstvě vylíhlé háďátko. Jenže i když jsem před pořízením hada pečlivě prostudovala dostupné informace, i teraporadnu a nabyla jsem dojmu, že zvláště pokud jde o svlékání hadů (a nežravost regiusek) je mi všechno jasné, jakmile jde o vlastního, je všechno jinak. Pomalu docházím k názoru, že prostě jančím. Nemůžu asi čekat, že Evelínka bude chovat přesně podle chovatelské literatury. Podle ní totiž mělo dojít ke svleku vlastně až v průběhu příštího týdne, vždť se ani pořádně neodkalila a už se svlékla. Možná než dojde na koupání, tak se sama zbaví i toho zbytku na bradě. Ten vlhkoměr koupím, už jenom abych měla přehled jaký klima v teráriu vlastně má a při příštím svleku nejdřív počkám, jak se bude všechno vyvíjet. Ještě jednou děkuji za trpělivost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru