Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Štíři - Mimotělní trávení

Proč si hned tak jízlivý?:-/Knížku od pana Kovaříka máme a před tím,než sem Chroustal,můj spolubydlící,hodil ten dotaz,tak jsme nad tím debatovali a to co psal pan Kovařík v kapitole jsme taktéž oba přečetli.

Pana Kovaříka uznávám jako největšího českého experta na štíry,o tom žádná,ale prostě mi jeho slova nějak nejdou dohromady s tím,co u štírů při zpracování potravy pozoruji a doufal jsem,že mi to někdo objasní lépe než slovy na způsob:ty gumoune blbá,přečti si Štíry od Kovaříka a nedávej sem takovy KYDY!
dyť to není žádné umění:-/Takhle může argumentovat každej,ale já se se slovy pana Kovaříka nespokojím a rád bych se o tom dozvěděl více,ostatně čekal jsem nějakou podobnou reakci:-|

Je mi jasné jak tráví svou kořist pavouci,chelicerami do oběti vstříknou jed a trávící štávy,obsah pak vysají.Tohle všechno dělají hlavně proto,že mají úzký jícen.Chelicery štírů sou však dost odlišné,dovolím si je popsat jako klepítka,na střídačku se při požírání kořisti vytahují a uždibují kousky potravy.Nikde jsem se nedočetl o přídatných trávících žlázách,či jejich vývodech někde u chelicer,a nepředpokládám,že nějaké trávící tekutiny vstřikují telsonem,to je blbost za předpokladu,že většina pralesních štírů chytá a zpracovává kořist pouze klepety.

To,že odkládají nestravitelné zbytky pokládám za logické,proč by požírali chitinovou kostru kořisti,bylo by to pro ně náročné a nevýhodné.

Takže bych se rád zeptal ještě jednou i za Chroustala,myslím že výklad pana Kovaříka není až tak úplně jasný a budu rád,když nám to někdo vysvětlí.
Mimotělní trávení u štírů pochopím,pokud mají nějaké trávící žlázy s vývodem u či přímo v chelicerách.či jestli používají trávící tekutinu ze žaludku.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny