Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak začít s chovem jedovatých hadů

To je velmi ožehavé téma.
Nejdřív si to rozmysli, jestli to opravdu chceš a co tě k tomu vede! Sám, v klidu a soukromí, hlavně upřímě! Jestli ti budou převažovat důvody typu adrenalin a zviditelnění se v okolí, zapomeň na to a věnuj se užovkám. Nebo krajtám.
Není jeďák míň nebo víc jedovatej, rychlejší nebo pomalejší. Vhodnější nebo míň. Samozřejmě zkušení chovatelé nade mnou ti navrhli pár "vhodných druhů" na začátek, ale i ti tě můžou zabít. To je prostě fakt, se kterým nehneš.
K původní otázce- velkou výhodou je mít někoho ve svém okolí, kdo něco jedovatého chová. Někoho v klidu, pohodáře, ne exibicionistu, aekoholika či rapla. Ono je pak opravdu skoro jedno s čím začneš, pokud to bude rozkrmené mládě.
Předpoklady- plnoletost (!), předem připravené terárium, neumožňující únik chovance (mezerou při lepení dvířek terárka "na sirku" ti evropská zmijka-mimino, spolehlivě zdrhne!). Velkou výhodou je samostatná místnost, opět uzamykatelná. Nebuš moct mít jen jedno terárko. Protože - aspoň pro mě- byl chov jedáků ve znamení jejich množení. Takže budeš potřebovat nádrž pro kluka, holku, a pro odchovy (podle druhu- i 20....). Krmení jedáků pohromadě, a bez zkušeností vždy smrdí. Předpokládám začátek u evropských zmijí. A zde je běžný kanibalismus, vylučující společný chov.
Další faktor jsou manipulační pomůcky, těm se nevyhneš. Jsou řešitelné svépomocí za směšný peníz, ale musíš je mít PŘED pořízením háděte. Háček pro mimino řeší naohýbaný mosazný 1,5mm drát, pro větší kousek metr bambusu z baumaxu s vlepeným ocelovým drátem (nebo opět mosazným) a držátkem polepeným kůží... Pinzeta pro krmení mimin.
Zajištěné krmení nemá cenu zmiňovat.
Další věc, netýkající se jen začátků, nenechat se svést k exhibování! Ono to svádí, já vím...

Omluva za překlepy, nečtu to po sobě :-D

S úctou
Rockviper

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny