Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem suplementace vitaminů skup. B, thiaminoza aj.

U nás jsme se s nedostatkem vit B u leguánů setkali zatím málo - jednou u samce s poruchou nervové soustavy z nedostatku B12, "léčba" byla 4 týdenní injekční podávání 1ml B12 jednou týdně, ale bohužel jsme neznali minulé ubytovací a stravovací návky leguána, takže přímou příčinnu neznám.
B dáváme novým leguánům, kteři nejsou v optimální výživové kondici či vůbec nežerou (ať z důvodu zranění či dlouhodobého stresu) a nutno podotknout, že s výbornými výsledky. Jako nejlepší zdroj vit. B, podle našich zkušeností považuju sušené odhořčené pivovarské kvasnice (obsahují hlavně B1 i další z B komplexu), jelikož jsou organismem snadno vstřebatelné. Po dobu nutnou dávkujeme obden v odhadnutém množství, jelikož předávkování nehrozí (všechno jde, když se chce ;-)). V součastnosti jsem zakoupil přímo v lékárně B1-thiamin, ale ještě jsem ho nezkoušel.
U leguánů podporuje B1 tvorbu důležité střevní mikroflóry a povzbuzuje tak chuť k jídlu, nicméně u zdravých žeroucích (pestrou stravu) leguánů Béčko vůbec nesuplementujeme, max. párkrát za zimu.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny