Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem suplementace vitaminů skup. B, thiaminoza aj.

Dovolím si mít opačný názor, krmím vodní želvy převážně rybamy a přestože některé z nich ryby v přírodě přijímají jen příležitostně, nepozoruji žádné příznaky avitaminozy. Pouze v odbobí kdy jsem krmil z +-90% rybama tak jsem přidával preventivně měsíčně 1 tabletku thiaminu pro 20 želv. Problém avitaminozy u plazů je podle mne v případě, kdy se zkrmuje pouze svalovina (filé), ve které je přítomen enzim thiaminozy. Naopak ve vnitřnostech (stejně jako u ostatních živočichů) je přítomen vit. B1 (thiamin) Pokud se zkrmují ryby celé i s vnitřnostma pak by rybožravé či polorybožravé druhy neměly trpět hypovitaminózou a dotaci vit B1 povožuji za vhodnou tak 1x za měsíc jen pokud by se krmilo pouze mraženýma rybama.

podáváním vitamínu B rozhodně nic nezkazí
Je sice pravda, že u vit. B nehrozí hypervitaminoza z předávkování, neboť přebytek vit. se vyloučí močí, ale to vyloučení je určitá zátěž pro vylučovací soustavu. Pokud dáte hadovi, který váží +-1/2 kg 1 tabletku B-komplexu pak je to jako kdyby normální člověk (tedy chlap) sněd najednou 150-200 tabletek - to by mi ledvina roztrhalo a přešla mě i chuť na pivo.
Takže při krmmení výhradně rybama považuji za vhodné přidávat raději thiamin v dávce 50mg/kg a měsíc, než B-komplex kde většina vit. řady B je pro plazy nepotřebná a jen zatěžuju organizmus jeho vyloučení.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny