Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kožní problém u Crotaphytus collaris

Jednomu z 3 měsíce starých mládat crotaphytů se udělali v koutcích tlamky a kolem kloaky jakýsi světlehnědé strupy. Ostatní mládata to nemají. Postižená samička se chová normálně, má zájem o potravu, dávám jí hodně na sluníčko,má to už 14 dní, zkoušel jsem to potírat slabým roztokem hypermanganu, ale nezabíralo to. Nevíte co by to mohlo být? Děkuji.

[http://img206.imageshack.us/img206/7996/kloakmh5.jp g]
[http://img396.imageshack.us/img396/8619/tlam5kb3.jp g]

Předmět Autor Datum
Byla by škoda, aby dotaz zapadl pod kategoriemi "Pochlubte se" všeho druhu, tudíž posouvám nahoru. S…
carlos 02.07.2008 07:46
carlos
zkoušel jsem to potírat slabým roztokem hypermanganu Záleží co je to slabý roztok, pokud jen slabě… poslední
Hugo 02.07.2008 09:38
Hugo

Byla by škoda, aby dotaz zapadl pod kategoriemi "Pochlubte se" všeho druhu, tudíž posouvám nahoru. S "ještěrkama" zkušenosti nemám, ale předpokládám, že po sloupnutí části strupu se objeví vlhké ložisko. Nebylo by od věči udělat stěr z postiženého místa a nechat udělat bakteriologické vyšetření včetně citlivosti na ATB (obojí vyjde přibližně na 150Kč) ev. mykologické vyšetření (cca 100Kč);-).

zkoušel jsem to potírat slabým roztokem hypermanganu

Záleží co je to slabý roztok, pokud jen slabě růžový tak bych se nebál "zahustit" na takovou tmavě červenou ale stále průhlednou barvu a nechat působit tak 5 min, a pak opláchnout. Jako kontrolní vzorek nechávám v roztoku ponořenej prst( svůj) a když začne žloutnout tak končím. Vzhledem k tomu že kloaka je citlivější, tak lze ten prst nechat v roztoku o trochu koncentrovanějším.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru